БСП не трябва да подкрепи правителство на дясноцентристки формации, повториха още веднъж евродепутатите социалисти, които преди дни излязоха с обръщение "БСП да не влиза в този капан". И не скриха, че до тях достигат информации, че част от ръководството на социалистическата партия води преговори за министерски кресла и е готово да подкрепи кабинета "Габриел".

И днес на Форума за прогресивни леви решения, който организираха в столицата, отново затвърдиха убеждението си, че левицата няма място в дясно управление.

"То е очевидно - при 9% процента доверие, няма как да не бъдеш резервната гума на едно управление, което е дясно", заяви в кулоарите на конференцията Сергей Станишев. "Вече бяхме в такава коалиция, като тюрлюгювеч, с 4 партии, резултатът на следващите избори беше очевиден, а цялата идентичност на БСП в последните 15 г. е като противопоставяне на модела на ГЕРБ. Как да го прегърнеш, тогава с какви очи ще се явим пред избирателите, на местните избори и по-нататък", пита се бившият лидер на БСП.

Според съпартиеца му и ръководител на българската делегация евродепутати от ПЕС Петър Витанов по неофициална информация част от ръководството на БСП вече е влязло в договорки за министерски кресла.

"Чувам за пазарлъци като на женския пазар и на битака. Чувал съм, че за две три министерства сме готови да се продадем", заяви Витанов пред медиите на форума. Той уточни, че говори само за някои хора в ръководството. "Смятам, че мнозинството от партийните членове биха се възпротивили на това", добави той. "Смятам, че има нагласи ръководството на БСП да го подкрепи и да го подпечата и институционализира с фалшив плебисцит. Може да го наречете експертен, на националното спасение, то замаскира един неприемлив за българската левица компромис", категоричен е Петър Витанов.

И Станишев, и Витанов заявиха, че най-естествената коалиция, която да сформира редовно правителство, е между ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Най-естествена е коалицията между ГЕРБ и ПП, те самите казаха, че нямат програмни различия по всички основни въпроси. Аз не знам дали е успешна формула за България, това е най-закономерното политическо решение. Двете партии са дясноцентристки, програмите им са общи, така че, да вземат да се управляват успешно", коментира Станишев.

"Също споделям виждането, че най-естественото правителство е между първата и втората политическа сила, това би й дало някаква устойчивост. всяко друго нещо би довело до краткосрочност като конфигурация", добави и Петър Витанов.

Според Станишев заявката за намерение да бъде отстранен главният прокурор от страна за партиите, за които до вчера е бил приемлив, е "опит ГЕРБ и ПП да сближат позициите". "Но съдебната система си има свои правила", напомни евродепутатът по повод обещанието на Мария Габриел това да бъде първата работа на нейния правосъден министър.

Елена Йончева напомни от своя страна, че институциите в съдебната система трябва да бъдат независими, без политическо влияние и не трябва да бъдат използвани като бухалки, независимо кой е на власт. "И за това трябва да бъде изграден механизъм, който да не позволи това. В търсене на дълготрайни решения, а не само конкретни политически ходове, които да помогнат за съставяне на едно или друго правителство", потвърди и Йончева тезата на Станишев за инициативата на номинираната за премиер по повод отстраняването на Гешев от ВСС, която изненадващо беше подкрепена от ГЕРБ и ДПС.

"Аз мога да коментирам работата на Мария Габриел като европейски комисар и моята лична оценка е позитивна, а дали тя ще може да убеди за достатъчно подкрепа в НС за себе си, е друг въпрос, тук опираме до политика", каза Станишев.

Според Витанов с кандидатурата й Бойко Борисов "веднъж тества общественото мнение, втори път разчита на международна подкрепа, защото българският еврокомисар се ползва с авторитет в международните среди". "Така лидерът на ГЕРБ очаква да заздрави международните партньорства на България и ако не състави правителство, да демонстрира с тази кандидатура, че е положил максимални усилия за сътрудничество", добави той.

България не е длъжна да прилага Истанбулската конвенция в цялост, може да приеме само частта за насилието над жените

"Здравейте, джендъри", поздрави на форума за прогресивното ляво ръководителят на делегацията българските социалисти в ЕП Петър Витанов. И после обясни защо - от БСП ги обвинили, че едва ли не на днешния форум се е събрала джендърска левица. 

"Бяхме обвинени, че тук се събира трети пол социалисти", каза за довчерашните си съпартийци изключеният от партията на последния конгрес, който беше отстранен по разпореждане на ръководството на БСП. 

Витанов продължи с иронията и заяви, че Белгия и Франция също са ратифицирали Истанбулската конвенция, но там той още не е видял да има по три тоалетни.  "Имат още само по две тоалетни, трета не съм видял и децата не казват не казват на майка си и баща си "родител едно и родител две", коментира Витанов.

Евродепутатите от БСП/ПЕС коментираха, че въпреки решението на ЕК и ЕП за налагането на конвенцията, което те подкрепиха, тя не противоречи на решението на Конституционния съд, защото не сме длъжни да я прилагаме в цялост, тъй като не става въпрос за европейска директива. Евродепутатът Елена Йончева обясни, че България може да я прилага само в частта за насилието над жените. 

"Няма никакъв проблем с тази конвенция и поставянето на тази тема е изкуствено. България има проблем с насилието на жените. Ние можем да вземем само онова, което считаме, че отговаря на нашите закони, на нашите изисквания. Няма такъв проблем, какъвто г-жа Нинова поставя, няма. От нас зависи каква част от тази конвенция ще приложим, защото това не е регламент, това е директива", коментира Йончева.

"Целият дневен ред, който изкуствено се налага на тема джендър идеология, беше много ясно опроверган и се опровергава от тази конференция, която се занимава с реалните проблеми на икономиката, социалната сфера, живота на хората, това е нещото, което ни вълнува", добави и Станишев. 

А според Йончева това, което у нас се нарича "консервативно ляво" - курсът, поет от Корнелия Нинова като лидер, е абсурдно словосъчетание. 

"В момента в България няма обособена силна лява сила. Има нещо, което се нарича консервативно ляво, което е невъзможно. Това е абсолютен оксиморон. Нашата амбиция на този етап е да говорим за леви политики във всяка една сфера, икономика, политика, социално равенство, проблемите с медийната свобода", обясни целите на форума и Йончева. 

"Искаме да дадем надежда и перспектива на лявото, че има капацитет за формиране на леви, съдържателни леви политики и желание те да бъдат отстоявани", обобщи Сергей Станишев.