"Депозирала съм оставката си при премиера в оставка и се надявам, че тя ще бъде подписана, защото смятам, че така е достойно, аз съм и член на партия ГЕРБ", заяви пред журналисти Дамянова по повод медийни информации, че вероятно ще е министър на образованието в служебния кабинет, предаде БТА.

"Моите основни цели бяха да работя с премиера Борисов, с Йорданка Фандъкова, като първия министър на ГЕРБ за образованието, както да работя и за управленската програма на ГЕРБ. След като гражданското общество реши да свали доверието си от управляващата партия, е редно и достойно всички да се оттеглим", коментира още Милена Дамянова.

Тя ще бъде запомнена като автор на Закона за предучилищното и училищното образование, в който бе заложена спорната задължителна детска градина за 4-годишните. Тази мярка предизвика остри протести на родители, които обявиха, че ще поискат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето на закона.

Според други публикации в медиите най-вероятно министър на образованието ще остане акад. Стефан Воденичаров, който бе назначен на поста малко преди оставката на кабинета.

Светлана Боянова

По-късно от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните съобщиха, че зам.-министър Светлана Боянова също е депозирала оставката си.
„Моето лично убеждение е, че новият министър трябва сам да подбере екипа, с който да продължи. Свършихме много, но всеки трябва да знае в кой момент да предаде щафетата. Винаги съм работила за това да имаме по-модерно земеделие и по-привлекателни селски райони и така ще бъде и занапред”, се казва в мотивите на Боянова.

Нейното име бе замесено в скандала "Дюнигейт", след като се разбра, че тя е подписала сделката за строежа в Несебър. Тя обясни, че това е било формално, защото в този момент министър Мирослав Найденов е бил в отпуска, освен това в документите не е фигурирало, че става думи за дюни, а тя "не търчи по плажовете, за да проверява всеки имот".

Боянова бе проверявана и за конфликт на интереси, тъй като съпругът й е шеф на Правната дирекция на ДФ "Земеделие", но такъв не бе установен.
"Не всяко всяка семейна връзка означава конфликт на интереси, заяви тогава тя.

Вчера със заповед на Бойко Борисов бе освободена от поста си и зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова. Тя подаде оставка още миналата седмица, като от правителствената информационна служба обявиха, че причините са лични.

На 1 март пък от кабинета в оставка обявиха, че зам.-министърът на финансите Карина Караиванова е освободена от поста и се връща на старата си позиция – директор на дирекция “Национален фонд” в Министерството на финансите. Това е органът, който сертифицира всички плащания по европрограми с изключение на селските райони и рибарството.

След като правителството на Борисов подаде оставка, БСП и ДПС призоваха всички членове на политически кабинети и областни управители също да бъдат освободени, за да не се окаже, че прокарват политиката на ГЕРБ и в служебния кабинет. Днес в 16 часа държавният глава ще обяви състава му.

Борисов обаче призова министрите да не принуждават своите заместници да напускат.