Националният съвет (НС) на БСП гласува за изключването на Корнелия Нинова от партията, предаде БТА. Изключени са още Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев, потвърдиха самите те.

По-късно, пред медиите, изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров обяви, че решението за изключването на Нинова и на другите трима е взето с "категорично мнозинство". 

"За да бъде напълно демократично, всички предложения бяха гласувани поотделно. За изключването на Нинова са 105 гласа "за", 16 "против" и 4 "въздържал се", отбеляза Зафиров.

"Виждате, че с внушително мнозинство се опровергава спекулацията за липса на кворум и нелегитимни решения", изтъкна той.

Днешният пленум проведохме в условията на тежка политическа обстановка, която дава отражение върху състоянието на политическите сили, коментира Зафиров, цитиран от БТА.

Привърженици на Корнелия Нинова се събраха по-рано пред централата на БСП на "Позитано" 20 преди началото на заседанието на елита на партията. Стигна се и до ескалация на напрежението между събралите се пред централата и представителите на органите на реда, охраняващи входа на сградата.

Самата Нинова излезе при събралите се в нейна подкрепа, като информира, че е внесла предложение в дневния ред на Националния съвет да се свика спешно конгрес на 28 септември. Този конгрес може да даде енергия на партията, може да даде стимул за кампанията. Може да даде сигнал за единство вътре в партията, както и да констатира моята оставка, за да приключи процеса по оставката ми, каза Нинова, цитирана от БТА. Докато конгресът не го констатира, той не е приключил, добави тя.

Как се постига обединение на лявото с изключване на хора от БСП, това е имитация на обединение, разделение вътре в БСП, с амбиция да обединяваш всички леви в България, коментира по-рано пред поддръжниците си Корнелия Нинова.

Обстановката пред централата на БСП в снимки >>

ИЗБРАНО