Националната контролна комисия на "Движение Да, България" наложи наказание "предупреждение за изключване" на Мустафа Емин, бивш съветник на министъра на отбраната, заради случилото се в спешната болница "Пирогов" в края на август.

Решението е взето от членовете на комисията след обстойно и задълбочено проучване на фактите около събитията в "Пирогов", изследване на докладите на медицинските лица, преглеждане на видеозаписите от болницата и изслушване на Мустафа Емин, който е предоставил обстойни обяснения за действията си във вечерта на 28 август, съобщиха от партията.

От там допълват, че при разглеждането на случая контролната комисия намира, че има нарушение, произтичащо от неоправданото споменаване от страна на Мустафа Емин за съществуването на лични връзки с други институции с цел подобряване на процесите в "Пирогов" към медицински лица, които нямат отношение на контрол и управление на тези процеси.

Според комисията последващото поведение на Емин показва липсата на осъзнаване на укоримостта на позоваването на лични връзки и на отрицателните последици от това не само за него лично, но и за организациите, които представлява и с които е свързан. 

"Неговият фокус остава върху твърденията в публичното пространство, че е изискал неговото дете да бъде прието с приоритет (факт, който не се потвърждава категорично от събраните доказателства), а не върху позоваването на лични връзки. Националната контролна комисия (НКК) намира това за утежняващо отговорността обстоятелство", допълват от "Движение Да, България".

Членовете на НКК са единодушни, че:

  • направените от г-н Мустафа Емин пред служители на болницата референции към връзките му с изпълнителната власт представляват нарушение на заложената в Устава цел на партия "Да, България" за институционално укрепване вместо политически произвол;

  • поведението на Мустафа Емин в болницата и приносът му към поддържане на случката във фокуса на общественото внимание са допринесли за уронване на престижа на организацията в съчетание с огромното медийно внимание и разразилите се спорове в социалните мрежи, почиващи на частична информация или предположения.

Миналата седмица министър Тодор Тагарев прие оставката на своя съветник, като заяви пред журналисти, че политическите интерпретации са надделели над здравия разум и Емин е решил да напусне, за да не се създават предпоставки за затруднения в работата на Министерство на отбраната и кабинета.