Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще вземе решение за съдбата на съветника си Мустафа Емин, след като се запознае с фактите по скандала в "Пирогов", заради което имаше бурна обществена реакция, а Бойко Борисов дори поиска оставката и на двамата.

Тагарев се е запознал с гледните точки на двете страни, но чака да види записа от спешната болница, след като медиците твърдят, че съветникът му е искал дете от шокова зала да бъде извадено, за да приемат приоритетно там неговото бебе.

Самият Емин отрече това и го обяви за внушения. Тагарев пък не уволни съветника си, който е представител на "Да, България", въпреки призивите за оставка, а вместо това написа писмо до здравния министър с настояване да разбере кой е публикувал на официалната страница на "Пирогов" личния пост на медицинската сестра, разказала за случката. В писмото, освен проверка, военният министър държи здравният да му докладва кои са администраторите на страницата на държавната болница.

"Случаят е много неприятен, той беше иницииран в един пост, от личен профил, препубликуван на сайта на "Пирогов". Версиите са две, аз съм изслушал моя съветник, те се разминават много съществено, много емоционална беше реакцията на всички, и на медиите, и на гражданите, и в политическите среди, ще взема решение, когато се запозная с фактите", каза Тагарев пред медиите.

Той обясни и за писмото, което изпрати до министъра на здравеопазването Христо Хинков.

"Обърнах се като към колега с молба да бъде направена проверка с механизмите, с които те разполагат, до момента няма отговор, но все пак мина малко време", каза той. Министърът посочи, че очаква да получи и запис, защото има информация, че има такъв. "Разбрах, че много хора са гледали записи вече, аз не съм", призна Тагарев.

Министърът даде подробности за покупката на 183 машини от различни модификации на типа "Страйкър", включително за превоз на пехота, командни машини и машини за медицинска евакуация, на стойност 1,5 милиарда долара, за което у нас се разбра от съобщение на американското министерство на отбраната.

"Процедурата е стартирала официално през май месец, изпратено е запитване до САЩ. От американска страна потенциалната продажба е одобрена и от Държавния департамент, и от Пентагона", каза министърът, като добави, че накрая трябва да се произнесе Конгресът. Очаква американска група да дойде на разговори скоро и едва след това ще бъде определена крайната цена, както и дали българската страна ще се откаже от нещо.

По думите на военния министър това е максималното количество техника и максималната цена. Той уточни, че става въпрос само за нови машини.

За сделката се разбра, след като България подари на Украйна 100 бронетранспортьора от фонда на МВР с решение на парламента.

Модернизацията на Сухопътни войски е твърде изостанала и това е един от основните ми приоритети", обобщи Тодор Тагарев, след като заедно с висшето военно ръководство и с министъра на образованието откри учебната година във Военната академия "Г. С. Раковски".

Снимка: БТА

В лекция през пред курсантите в академията министърът на отбраната обяви, че България ще продължи да оказва военна помощ на Украйна.

"България ще продължи да подкрепя Украйна, включително с предоставяне на допълнителна военна помощ, това е процес, а не еднократен акт", заяви Тагарев и добави, че нашата обща бъдеща сигурност зависи от изхода на тази война.

"Войната на Русия против Украйна, заедно с другите нарастващи рискове и заплахи за сигурността, ни поставя пред предизвикателството ускорено да изграждаме и развиваме силна българска отбрана в рамките на НАТО и ЕС", каза още Тагарев.

По думите му демографската криза и редица други фактори оказват негативно влияние върху попълването на Въоръжените сили с достатъчно подготвен и мотивиран личен състав.

"Навлизането на нови технологии променя характера на войната. Конфликтите се водят едновременно в няколко или всички области на операциите - по суша, вода, въздух, Космоса и киберпространството", посочи министърът.

Според него промените в климата оказват съществено въздействие върху оперативните аспекти и ефективността на военните действия.

Наложително е преодоляването на технологичната изостаналост, постигането на оперативна съвместимост със съюзниците, скъсване с остатъчното съветско наследство и окончателно прекъсване на зависимостите от Русия по отношение на въоръжението и бойната техника, коментира той, цитиран от БТА.

"В хода на бюджетната процедура за 2024 г. ще настоявам отново да има годишна индексация на доходите на хората в системата за отбрана, с което най-малко да бъдат преодолени негативните последици от ускорената инфлация през последните две години", каза още министърът на отбраната.

Снимка: БТА