Часове след разразилия се скандал с поведението на политика Мустафа Емин в спешното на "Пирогов", разказан от кадър на отделението, позицията на болницата и изявленията на партията му "Да, България", и самият той излезе с коментар по случая, озаглавен "Истината за случилото се вчера".

Неда Диманова, работеща в "Пирогов" разказа днес във фейсбук, че съветникът на военния министър Тодор Тагарев и член на "Да, България" вдигнал скандал в спешната болница, като настоял дете да бъде извадено от детската шокова зала, за да бъде настанено там неговото дете.

 Ето какво написа самият Мустафа Емин в своя фейсбук профил:

"Детето ми пада и разбива челото си на ръба на маса. Съпругата ми го закарва в болницата в Люлин, откъдето ги насочват към Пирогов. Стигнах до болницата в Люлин, когато излизаха от нея и видях разбитото му челце.

Пристигнахме в Пирогов около 19 ч., където за повече от 3 часа и половина минах през 4 кабинета с детето на ръце.

Възможно е да съм бил емоционален, макар да съм спокоен човек. Ако съм оскърбил някого, извинявам се.

Благодаря на лекарите и екипа, който се погрижи да зашие разбитото чело на детето ми.

Дълбоко невярно е обаче, че съм искал детето ми да заеме мястото на друго дете. Това е нечовешко поведение, на което не съм способен. Не съм парадирал със служебното си положение, гледам на него като на възможност за служба, а не като на привилегия. Извинявам се, ако съм бил невнимателен в общуването си към някой от лекарите и сестрите в Пирогов. Вярвам, че истината излиза наяве рано или късно и съм готов да понеса цялата отговорност за всяко свое действие.

Това, което не мога да допусна е децата ми да растат с дори най-малкото съмнение, че баща им може да постъпил нечовешки, както се твърди. Затова ще споделя своята гледна точка. Ще го направя и в национален ефир, утре сутрин по Нова телевизия.", пише Мустафа Емин в своя фейсбук профил.

Часове по-рано от "Пирогов" излязоха със следната позиция: "Болница "Пирогов" е обслужвала и продължава да обслужва всеки преминал прага й пациент по установени, важащи за всички, медицински правила. Всяка форма на агресия е недопустима, пречи на нормалния ритъм на работа и е в ущърб както на пациентите, така и на медицинските екипи.

Тъжно е когато публични лица дават лош пример с агресивно отношение и неуважение към медицинското съсловие и структури.", заявяват от най-голямата спешна болница у нас".

От "Пирогов" уточняват за NOVA, че детето на Емин е с отработена рана и няколко шева, а другото остава в тежко състояние в болницата

 "Да, България" не толерира каквито и да било прояви на арогантно поведение и злоупотреба с властови позиции. Това е абсолютно несъвместимо с човешките норми и етичните правила на организацията. С оглед необходимостта от пълно изясняване на фактите и обстоятелствата около този случай е сезирана Националната контролна комисия на партията. След изготвянето на доклада ѝ в кратки срокове, ръководните органи ще вземат решение за последващи действия в рамките на партията", заявиха от "Да България". 

От Министерството на отбраната, където Емин е съветник, казаха, че проверяват истинността на твърденията и едва тогава ще действат.