Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков е предприел всички необходими законови стъпки за освобождаване на настоящия директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, след като във ведомството бе проведена среща с майката на починалата ученичка. 

15-годишната Даная, която страдаше от тромбоцитопения - състояние, при което броят на кръвните клетки, участващи в кръвосъсирването, е силно занижен, почина в началото на май м.г. Тя бе приета в реанимацията на "Пирогов" с кръвоизлив и оток на мозъка, предизвикани заради заболяването й и след лек удар по главата. Въпреки извършената операция, момичето изпадна в мозъчна смърт. Родителите й обаче решиха, въпреки огромната мъка, да дарят органите й и да спасят други болни. В нейна памет беше създадена и Фондация "Даная", която цели подобряване на детското здравеопазване у нас, както и повишаване качеството на образованието. 

Майката Ани Стоянова обаче обвинява спешната болница за смъртта на детето си и иска оставката на ръководителя й д-р Валентин Димитров. От 3 дни пред "Пирогов" и МЗ текат протести за това, а самият Димитров отказа да подаде оставка.

Днес на срещата са присъствали проф. Илко Гетов в качеството си на заместващ министъра на здравеопазването и двамата заместник-министри доц. Михаил Околийски и доц. д-р Петко Стефановски. На нея е била и депутатката Кремена Кунева, както и представители на протестиращите пред Министерството на здравеопазването.

Пред ръководството на ведомството те настояли за отстраняване на директора на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров. От своя страна проф. Гетов посочил, че като принципал на лечебното заведение, министърът на здравеопазването е предприел всички необходими законови стъпки за освобождаване на настоящия директор на "Пирогов".

По време на срещата Ани Стоянова е била информирана за всички действия, предприети от страна на министерството по случая с дъщеря ѝ Даная, а в следващите дни предстои да бъде представен и докладът от повторната проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и констатациите в него.

Междувременно още вчера от Министерството на здравеопазването е разпоредена нова проверка, обявиха оттам. Тя ще бъде осъществена незабавно от комисия, в състава на която ще бъдат включени по двама представители от ИАМН, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителна агенция по лекарствата и служители от Звено "Вътрешен одит" на Министерството на здравеопазването.

При необходимост в хода на проверката е предвидена и възможност за привличане на допълнителни експерти, допълват от МЗ.

Проф. Гетов е поел ангажимент на утрешното заседание на Министерския съвет да запознае правителството с всички тези факти, обстоятелства и развитие на казуса.