Граждани се събраха в знак на протест пред болница "Пирогов", предава БТА. Исканията им са за отстраняването на директора на болницата Валентин Димитров, обективна проверка на фактите по случая "Даная", както и осветляване на дефицитите в управлението на болницата.

Организатор на демонстрацията е майката на Даная - Ани Стоянова, която в началото на януари разпространи видео в профила си в социалната мрежа и в него обяви, че одитният доклад на ИА "Медицински надзор" за смъртта на дъщеря ѝ е пълен с лъжи и манипулации.

Снимка: БТА

В началото на годината от "Медицински надзор" съобщиха, че на 8 януари 2024 г. започва втора проверка по случая "Даная". Проверката е по повод разпространени в публичното пространство съмнения в резултатите от първата проверка, целяща да установи фактите при лечението на детето.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Съставът на екипа проверяващи ще бъде различен от служителите, извършили първата проверка, а от агенцията ще изпратят цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция "Национална полиция", за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения.

Снимка: BulFoto

Ученичката от София, която страдаше от тромбоцитопения - състояние, при което броят на кръвните клетки, участващи в кръвосъсирването, е силно занижен, почина в началото на май 2023 година.

Снимка: BulFoto

Тя бе приета в реанимацията на "Пирогов" с кръвоизлив и оток на мозъка, предизвикани заради заболяването ѝ и след лек удар по главата. Въпреки извършената операция, Даная изпадна в мозъчна смърт.

Родителите ѝ обаче решиха, въпреки огромната мъка, да дарят органите ѝ и да спасят други болни. В нейна памет беше създадена и Фондация "Даная", която цели подобряване на детското здравеопазване у нас, както и повишаване качеството на образованието.

Снимка: БТА

От своя страна от "Пирогов" излязоха с позиция, в която се посочва, че са направени всички възможни стъпки за подобряване на кръвосъсирването и нормализиране на силно променените при постъпването кръвни показатели, свързани с основното заболяване на пациентката.

"С цялото уважение към личната мъка на засегнатите от тази трагедия, призоваваме обвиненията към екипите от болница "Пирогов" да се основават на реалните факти и обстоятелства" се допълва в писмото с апел този трагичен случай да не се превръща в инструмент за публичен линч, саморазправа и постигане на лични цели. "Нека да останем обединени около каузата за по-добро детско здравеопазване - кауза, за която работим и стоим всички. Отдавна", се добавя още в писмото.

"Едно общество, което не цени и опазва децата си, няма бъдеще. Елате пред "Пирогов" да го заявим ясно и единно на политиците" - апелират от фондация "Даная".

Началници на клиники от болницата пък заплашиха да подадат оставки, ако натискът по случая с ученичката не бъде прекратен.

Малко по-късно шефът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров се срещна с майката на Даная и подчерта, че на този етап няма да подава оставка, предава БНР.

На срещата е обсъден случаят с починалото момиче, както и искани от тях действия, които да бъдат предприети, обясни в социалните мрежи Кремена Кунева от фондация "Даная".