"В социалните мрежи и в медиите периодично се правят внушения за пропуски в лечението на 15-годишно момиче, лекувано в "Пирогов". Това се посочва в отворено писмо, подписано от работещи в Клиниката по неврохирургия, в Клиниката по детска реанимация, в Отделението по педиатрия, в лаборатория пo трансфузионна хематология, съобщават от болницата. "В лечебното заведение са положени всички усилия и са използвани всички средства на съвременната медицина, за да се избегне леталния изход", допълниха от "Пирогов". Момичето почина в средата на 2023 г, а майка й, която основа фондация на нейно име, миналата седмица иззеле с нови обвинения към спешната болница, припомня БТА.

"Пациентката е консултирана своевременно от множество специалисти, включително хематолог, неврохирург, реаниматор, педиатър, анестезиолог и др. Терапията за основното хематологично заболяване е започната още в деня на постъпването и е продължила и през следващите дни, включително с преливане на кръв и кръвни продукти. Направени са всички необходими консултации, консилиуми, динамично проследяване, периодична образна диагностика и мониториране на жизнените клинични и лабораторни параметри.

Направени са всички възможни стъпки за подобряване на кръвосъсирването и нормализиране на силно променените при постъпването кръвни показатели, свързани с основното заболяване на пациентката.

Основното заболяване на момичето е дефицит на фактор VII на кръвосъсирването, както и че то се съпътства от второ хематологично заболяване - имунна тромбоцитопенична пурпура. И двете заболявания, независимо едно от друго, нарушават силно възможностите на организма за кръвосъсирване, поради което за тези пациенти има многократно повишен риск от неконтролируеми кръвоизливи във всички части на тялото, а хирургичните интервенции при тях се осъществяват само при крайна необходимост", пишат от "Пирогов".

"С цялото уважение към личната мъка на засегнатите от тази трагедия, призоваваме обвиненията към екипите от болница "Пирогов" да се основават на реалните факти и обстоятелства" се допълва в писмото с апел този трагичен случай да не се превръща в инструмент за публичен линч, саморазправа и постигане на лични цели. "Нека да останем обединени около каузата за по-добро детско здравеопазване - кауза, за която работим и стоим всички. Отдавна", се добавя още в писмото.

Отвореното писмо е подписано от проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия, от доц. Богдан Младенов, началник на Клиниката по детска реанимация, от доц. Ирен Цочева, началник на Отделението по педиатрия, от д-р Евгения Шурлиева, началник на лабораторията по трансфузионна хематология, от д-р Дина Димитрова, ръководител "Мултипрофилно спешно отделение", както и още над 50 служители на посочените структури в болницата.

Преди 4 дни Ани Стоянова - майката на Даная, публикува видео във фейсбук със следния коментар: 

"Одитът е готов. Мислите си, че виновни няма, ще ви изненадам, има! Виновна съм аз, защото съм неглижирала собственото си дете! Три "истини", с другите няма да ви занимавам, че ще отнеме цяла нощ":

Случаят "Даная" беше подет и от редица десни политици и депутати, които също го коментираха в своите профили в социалната мрежа.