Ще бъде назначена повторна проверка на 8 януари за лечението на починалата в "Пирогов" 15-годишна Даная във връзка с разпространени в публичното пространство съмнения, относно резултатите от проверка, целяща да установи фактите при лечението на момичето, съобщават от Изпълнителната агенция "Медицински надзор" към Министерството на здравеопазването.

Ученичката от София, която страдаше от тромбоцитопения - състояние, при което броят на кръвните клетки, участващи в кръвосъсирването, е силно занижен, почина в началото на май м.г. Тя бе приета в реанимацията на "Пирогов" с кръвоизлив и оток на мозъка, предизвикани заради заболяването й и след лек удар по главата. Въпреки извършената операция, Даная изпадна в мозъчна смърт. Родителите й обаче решиха, въпреки огромната мъка, да дарят органите й и да спасят други болни. В нейна памет беше създадена и Фондация "Даная", която цели подобряване на детското здравеопазване у нас, както и повишаване качеството на образованието.

Вчера майката на Даная разпространи видео в профила си във Фейсбук, в което обяви, че одитният доклад на ИА "Медицински надзор" за смъртта на дъщеря й е пълен с лъжи и манипулации. 

"Това са 52 страници лъжи, манипулации и противоречия. Лъсна истината за българските институции, които трябва да разследват и да гарантират справедливост", подчерта Ани Стоянова.

Тя посочи, че според доклада дъщеря ѝ си е отишла заради основното си заболяване, а не защото три дни не е имало неврохирург и се е наложило тя да търси такъв в социалните мрежи.

"В продължение на една година ние всяка седмица бяхме в ИСУЛ, за да се лекува нейното основно заболяване, а според доклада то е било неглижирано", посочи още майката на Даная, която не крие разочарованието си.

Тя припомня и с какви оплаквания е завела момичето за преглед в болница "Пирогов", като оборва още няколко лъжи в доклада на Министерство на здравеопазването.

"Надявах се да има някаква справедливост, но такава няма. Сега се опитват да убият и мен с този доклад, не че аз вече не съм мъртва отвътре", казва още Стоянова.

От Министерството на здравеопазването допълват, че съставът на екипа, който ще извърши втората проверка, ще е различен от служителите, извършили първата. "Медицински надзор" ще изпрати цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция "Национална полиция", за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения.

В случай че се установи, че служителите на "Медицински надзор" не са изпълнили качествено и професионално задълженията си, те ще понесат съответната административна и/или наказателна отговорност, се посочва в съобщението.