Тодор Кавалджиев, вицепрезидент за периода 1997 - 2002 г. и депутат във ВНС, е роден в село Главан, в Странджа, недалеч от турската граница. Още като ученик е арестуван, защото се опитва да възстанови Младежкия земеделски съюз.

Между 1952 и 1963 г. е съден, изселен и лежи в затворите в Хасково, Пазарджик и Плевен, 2 пъти е пращан в лагера в Белене. След амнистирането му работи като строител.

През 1989 година е един от възстановителите на БЗНС "Никола Петков".

Избран е за народен представител във Великото народно събрание, а през 1996 година - за вицепрезидент на Петър Стоянов.

Първи алармира за корупционни практики и за това, че бивши комунисти най-активно овладяват предприятия и мощности в процеса на приватизация, като често просто ги източват и унищожават.

"За съжаление, когато говорех за корупция, никой не искаше да помага за разкриването и доказването й. Защото корупцията е трудно доказуемо явление. Но за да кажа еди-кой си е корумпиран, трябваше да имам доказателства. Аз нямах тази власт - да доказвам. Не ми даваха докладите на службите. Получавах сигналите отдолу, писмата от хората. Пращах сигналите при министър-председателя, на главния прокурор, при президента. Президентът ми ги връщаше - да ги съхранявам аз. И дотук стигаше цялата работа", казва Кавалджиев в интервю.

Снимка: Иван ГРИГОРОВ/Dir.bg

С тези си изказвания си спечелва силни неприятели. Недоброжелатели успяват да убедят дори Петър Стоянов да се кандидатира не с него, а със съдия Нели Куцкова на изборите през 2001 г. Когато президентът го уведомил за своето решение, го попитал: "Много трагично ли ще го приемеш?"

Тодор Кавалджиев отвърнал: "Лежах единайсет години в затвора и не го приех за трагично. Но ти ще изгубиш изборите!"

Снимка: Иван ГРИГОРОВ/Dir.bg

Снимка: Иван ГРИГОРОВ/Dir.bg

Тръгва си от президентството непобеден, с гордо вдигната глава:

"Единственото, което ще си позволя да кажа, е, че съм единственият от политиците на т. нар. демократична общност, поела управлението преди 5 години, който слиза от властта, без да е бит, без да се е провалил. Аз съм единственият, който слиза от властта с достойно вдигната глава. През тези 5 години се стараех да създам добра представа за вицепрезидентската институция и да работя за България. Макар че в някои случаи други обираха лаврите", прави своята равносметка в медиите Кавалджиев след напускането на "Дондуков"2.

Снимка: Иван ГРИГОРОВ/Dir.bg

Снимка: Иван ГРИГОРОВ/Dir.bg

Поклон пред светлата му памет!

Екипът на Dir.bg изказва искрени съболезнования на семейството и близките на политика.