Ако държавата има сведение за 500 млн. лв. данъци, които рафинерията "Лукойл" не е внесла в бюджета, нека ги покаже като ревизионни актове - за това призова от Велико Търново председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

Той е против извънредно заседание на парламента по темата, определяйки го като "рекет от страна на Пеевски". Спирането на внос на руски петрол означава, че рафинерията спира да работи и тогава няма с какво да караме колите си, подчерта Костадинов, цитиран от БТА.

Националната агенция за приходите и Министерството на финансите могат да направят ревизия, ако това е така, ще има наказателни постановления и тези невнесени данъци ще трябва да се платят, посочи Костадинов.

"Има план да се купи рафинерията от американци и от турци, това е план за ликвидирането на нашата енергетика, за да станем енергийно зависими от Турция", смята Костадин Костадинов. Според него първите планирани затваряния на български енергийни мощности са за януари 2026 г., което съвпада с отварянето на новата турска атомна централа.

"ДПС, ГЕРБ и коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" работят за турско-американските интереси в държавата и това е целта на ликвидацията на "Лукойл", смята Костадинов.

"Ако са скрити тези 500 милиона лева, трябва да попитаме кой беше министър на финансите през миналата година - Асен Василев, а кой беше шеф на НАП - Румен Спецов", коментира Костадинов и допълни, че те трябва да обяснят ситуацията.

Според Костадинов казус с рафинерията "Лукойл" няма, защото целта е тя да стане турско-американска собственост.