Представители на парламентарните групи от управляващото мнозинство се събраха извънредно в Народното събрание, за да обсъдят предложението на ГЕРБ за отмяна на дерогацията на "Лукойл". За предстоящия разговор съобщи вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Добрич.

От брифинга след срещата, в който участваха представители на инициаторите - ГЕРБ и подкрепилите ги ДПС, се разбра, че е постигнато споразумение, предложението да не се внася при условие, че правителството изпълни онова, с което се ангажира по време на срещата - да събере 1,5 млрд. лева от "Лукойл".

В срещата участваха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и съпредседателите на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков и Атанас Атанасов, председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ), а от ДПС Йордан Цонев (председател на комисията по икономика) и Делян Пеевски.

Най-важното, което разбрахме от премиера, е, че благодарение на това, което направихме с г-н Борисов, двете партии ГЕРБ и ДПС да кажем, че дерогацията приключва след една седмица, "Лукойл", както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци.

Заедно с тях "Лукойл" ще трябва да внесе и близо 1 млрд. лева във фонда за енергийна сигурност, каза Делян Добрев.

В петък Десислава Атанасова (ГЕРБ) съобщи на среща в Русе, че ГЕРБ ще внесе следващата седмица проект на решение за отнемане на дерогацията на "Лукойл". ДПС в лицето на Делян Пеевски ги подкрепи. Аргументът на ГЕРБ, изразен от Бойко Борисов, е, че от години вече имаме дерогация, а нафтата не е поевтиняла, нито пък бензинът. "Сега е страшен страх, защото ние след седмица ще предложим да няма дерогация. Към газа всички сме единни и слагаме такси. Прави впечатление обаче как месеци наред нашето правителство нищо не прави срещу "Лукойл". Цената на петрола стои непроменена, а цените на горивата у нас пак са до небесата", коментира вчера Борисов.

"Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще си внесем проекта за седемте дена и ще отнемем дерогацията на "Лукойл". Нека "Лукойл" да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си плащат данъците в България", каза Пеевски. ГЕРБ-ДПС ще внесат и законово изменение, което ще постави под управление на Държавната агенция "Държавни резерви и военновременни запаси" базите за съхранение на горива на "Лукойл". Искаме да освободим България от монопола върху базите за съхранение на "Лукойл", категоричен е Пеевски.

Ползите от тази среща са, че първо, ще приберем над 500 млн. лв. от данъци, второ - ще приберем над 1 млрд. лв. за българските граждани от "Лукойл" (като евентуални компенсации), които на практика не бяха платени от тях, каза Пеевски.

"Ако "Лукойл" не внесат тези суми, то тогава ще поискаме отнемане на дерогацията", категоричен е и Делян Добрев.

Ако "Лукойл" си спазват ангажиментите и внесат данъците, и започнат да си плащат таксите, дерогацията остава, защото тогава ще бъде полезна за българските граждани, каза Делян Пеевски. Той отбеляза, че българското правителство е извоювало тази дерогация, за да се помага на българските граждани, а не една компания да има несъразмерна печалба, с която да финансира войната в Украйна. Той съобщи и че в петък ще има извънредно заседание на парламента, за да преодолеят ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката.

Отново компенсация?

Делян Добрев припомни, че по закон 70 на сто от разликата между цената на сортовете нефт "Уралс" и "Брент" трябва да влиза във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите под формата на компенсации. Той посочи, че в началото на август са направили калкулация колко лева не е внесъл "Лукойл", тъй като не се изпълнява законът от два поредни кабинета, и се е оказало, че сумата е 622 млн. лева. Разделени на потреблението на горива в страната правеше по 0,73 лв., които хората трябваше да получат за всеки литър бензин или дизел от януари, обясни той.

"Ще вземем от "Лукойл" един милиард натрупана сума досега и тези средства ще бъдат дадени на хората като компенсация за горивата. Така горивото на бензиностанциите няма да струва 3 лв., а след компенсация ще струва 2 лв., 2 лв. и стотинки", коментира Добрев, цитиран от БТА. Той изрази надежда, след като преодолеят ветото в петък и промените в Закона за енергетиката бъдат публикувани в "Държавен вестник" във вторник, кабинетът да си спази обещанието и да започне компенсации.

По този въпрос след срещата се изказа и Кирил Петков. Питан от журналисти как ще стане възможно от следващия вторник потребителите да получават компенсация от 0,73 лв. на литър на гориво, Кирил Петков коментира, че трябва първо "Лукойл" да си платят данъците и тогава ще мислят как да ги изразходват.

Знам, че сме в предизборна кампания, каза той. Това, което е важно, е първо парите да се съберат във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", посочи Петков, цитиран от БТА. Нека първо да видим парите там, винаги, когато има готови пари, те могат да се дават, допълни той.

Относно механизма на компенсации, Радослав Рибарски (ПП-ДБ) припомни за 25-те стотинки на литър, давани от кабинета "Петков" в подкрепа на потребителите. Сега трябва да видим, съгласно европейските директиви, какво може да се направи, допълни той. Рибарски посочи, че в Закона за енергетиката са разписали модела, по който ще функционира пазарът и ще се либерализира търговията на едро, а тя има пряко отношение към Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Но не трябва да обвързваме ветото на Закона за енергетиката с това, което беше обсъждано днес, а именно горивата и това, което се очаква да плати "Лукойл" като данъци, отбеляза той.