Ръководството на ПГ на "Коалиция за България" е втората политическа сила, която влиза днес на консултации при президента.

Още в началото социалистите потвърдиха становището си в подкрепа на предсрочни парламентарни избори, вместо да се осъществи ротация между първите две политически сили.

Президентът посочи, че от БСП са се позиционирали ясно като опозиция и попита: "Вие как преценявате остатъчния политически ресурс на 49-ото НС да сформира правителство и ако се стигне до трети мандат, готови ли сте да предложите формула за неговата реализация, кабинет, или оставате на тезата, че решението на тези проблеми се състои в нови предсрочни избори?" 

Още снимки вижте тук>>

"Има ли ресурс 49-тото НС да състави правителство", добави към въпросите Румен Радев.

"Нашата позиция е ясна още от първия ден на това правителство. Времето доказа тази позиция, а тя е, че това правителство и мнозинство са вредни за държавата. Агонията, в която вкараха държавата, може да се прекрати само чрез предсрочни избори. Това правителство и мнозинство, вместо да се борят с мафията и корупцията, ги узакониха", заяви соцлидерката.

Тя обобщи, че приоритетите на кабинета "Денков", заради които е бил сформиран, не са изпълнени.

Снимка: БТА

"Шенген по въздух и вода е унизително за България и ни поставя като второстепенна държава в ЕС. Еврозоната от 2025-а също се отдалечава като възможност. Инфлацията не е намалена. Девет месеца посветиха единствено на разпределение на постовете, а големите проблеми, които стоят, не са и помисляни да бъдат решени - демографската криза, доходите, цените тръгнаха нагоре. Монополи, картели и икономически лобита изсмукват доходите на хората, пренесоха властта в парламента, но убиха парламентаризма, качеството на законите е под всякаква критика", изреди критиките си към досегашното управление лидерката на БСП.

Снимка: БТА

 По думите й, ако същото управление продължи още девет месеца, това ще донесе още по-голяма несигурност и нестабилност. 

"Изходът е предсрочни избори, не виждам изход в това НС за друга конфигурация, поне ние няма да участваме в такива", обобщи председателката на ПГ на "Коалиция за България", като така отговори на президента дали биха се включили в някаква друга формула на правителство в рамките на този парламент. 

Снимка: БТА

Президентът не коментира изказването й и направо пристъпи към закритата част от разговора с ръководството на ГП на социалистите. На консултациите в Президентството Нинова заведе зам.-председателите на групата Георги Свиленски и Атанас Зафиров, както и секретаря на ПГ Ирена Анастасова.

Снимка: БТА

Час по-късно ръководството на ПГ на БСП излезе и повтори пред медиите, че вижда само предсрочните избори като изход за страната. Корнелия Нинова уточни, че с президента изобщо не са обсъждали третия мандат. И обясни защо смята така.

"Този парламент, това мнозинство е изчерпано. Нещата в България могат да се променят само чрез предсрочни избори", заяви пред медиите Нинова.

"Говорихме за възможности в рамките на този парламент, с други мандати и друго мнозинство. Ние в такъв вариант няма да участваме. Това мнозинство е изчерпано", добави Нинова.

Снимка: БТА

И прогнозира, че ротацията ще пропадне.

"Мисля, че отиваме на предсрочни избори, защото не могат да се разберат как да си поделят държавата", прознозира лидерката на социалистите. В отговор на въпроса по какво съди за това, тя посочи, че след вчерашните консултации от ПП-ДБ не са изглеждали уверени да са се разбрали, а от ГЕРБ са поискали още време за преговори. Според Нинова от БСП са разчели тези знаци като сигнали, че двете формации няма да се разберат за споразумение и кабинет.

Преди БСП позиция за предсрочни избори пред държавния глава изрази вече лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Според него предсрочен вот е наложителен, но няма да се стигне до него, а ще има подписано споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Причината, по думите му, е страхът на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да се явят сега на избори, защото били четвърта политическа сила в момента.

Вторникът обаче се очерта като ден на опозицията в Президентството, тъй като в първия кръг от консултациите вчера минаха по реда си и трите формации, които застанаха зад кабинета "Денков". В Президентството днес влизат по ред на числеността на групите си трите опозиционни парламентарни сили - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

След социалистите последни с Румен Радев ще обсъдят политическата ситуация в страната от ИТН, чиято консултация е насрочена за 14:00 часа. На този фон продължават преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Двете страни преговарят върху общ документ за управление и състав на Министерския съвет, като разговорите до вчера бяха определени като конструктивни.