Единият съпредседател на ДПС - Делян Пеевски, не се яви на "Дондуков" 2 за консултациите при президента Румен Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. Движението бе представено от другия съпредседател Джевдет Чакъров, зам.-председателя Йордан Цонев, Халил Летифов, Станислав Анастасов и зам.-председателя на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид

Снимки от консултациите с ДПС ВИЖТЕ ТУК >>> 

По-рано на "Дондуков" 2 и ГЕРБ-СДС се явиха при президента без лидера си Бойко Борисов. 

Румен Радев попита ДПС как виждат ролята си в един следващ ротационен период, ако се стигне до такъв, "стоейки най-близо и до ГЕРБ-СДС, и до "Продължаваме промяната - Демократична България". Държавният глава поиска да знае и как от ДПС преценяват шанса за създаване на правителство с първия мандат и, ако това не стане, дали виждат възможност в рамките на 49-ото НС да се търси друга управленска конфигурация. Радев отбеляза още: 

"Вашата парламентарна група активно подкрепяше управляващото мнозинство без да е официално част от управлението. Това създаде предпоставки за редица анализи, които се проектират и върху процеса на преговори включително, както и върху нюансите по отношение на плаващите мнозинства". 

Първи думата взе Джевдет Чакъров, който заяви, че държавата трябва да има предвидимост и стабилност, затова и позицията им не се е променила - че трябва да се намери формула, за да има правителство. "Нашата подкрепа винаги е била предвидима и последователна", обясни той и допълни, че ДПС е подкрепяло правителството особено с политиките, свързани с европейския път на страната. И добави: 

"Ако двете управляващи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разберат и има ротация, ДПС ще продължи същата политика - да бъде фактор на стабилност и разумно да подкрепя онова, което смята, че е в полза на хората. Преследвайки големите цели - Шенген и еврозоната, ние трябва да обърнем внимание на дневния ред на хората - стандартът на живот. Добре е да има държавнически подход. Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има възможност да се намери и друга конфигурация, но тя ще бъде много трудна впоследствие". 

Снимка: БТА

Йордан Цонев пък отбеляза, че ДПС са били основен фактор на стабилност в първите девет месеца на това управление. По думите му Движението за права и свободи е имало конструктивна роля при съставянето на кабинета с премиер Николай Денков, водено от разбирането, че страната трябва да излезе от тази политическа криза, в която се намира повече от две години.

В началото Джевдет Чакъров поздрави мюсюлманите за настъпването на свещения месец Рамазан. 

Днес и утре Радев провежда консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание за съставяне на правителство, като с ДПС приключва и първият кръг. Преди това на Дондуков 2 бяха представителите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ. Утре президентът ще посрещне представители на парламентарната група на "Възраждане" от 9:30 ч., представители на "БСП за България" - от 11:30 часа, и на ПГ на "Има такъв народ" - от 14:00 часа.

Оставката на премиера Николай Денков беше депозирана на 5 март в парламента. На следващия ден тя беше приета единодушно с 216 гласа "за". Така се завъртя и конституционната процедура по провеждане на консултации, след която предстои президентът да връчи мандат за съставяне на правителство.

ДПС не участват в преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, като вече дадоха заявка и че не искат да участват с министри в кабинета, макар опозицията да ги обвинява, че са в негласна коалиция с първите две сили в парламента. 

Снимка: БТА