За преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е нужно още малко време, но тонът е конструктивен. Това стана ясно след консултациите при президента Румен Радев с представителите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Стана ясно също и че се работи върху текст на споразумение, който да обхваща всички аспекти на управлението - законодателна и управленска програма, както и механизъм за взимане на решения. Това обаче бе всичко, което медиите научиха за преговорите след двудневното информационно затъмнение по темата.

След подадената от премиера Николай Денков оставка миналата седмица, президентът спази законовата процедура и свика консултации с парламентарно представените партии преди да започне с връчването на мандати за съставяне на правителство.

Първи днес на "Дондуков" 2 отидоха дамите от преговорния екип, който Бойко Борисов излъчи за разговорите с "Продължаваме промяната - Демократична България". Самият лидер на ГЕРБ отсъстваше, както отсъстваше и единият съпредседател на ДПС - Делян Пеевски, при следобедните консултации. 

Президентът попита Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян колко време дали са готови за съставяне на кабинет, имат ли нужда от още време преди връчването на мандата, както и имат ли други опции в случай на провал на преговорите с ПП-ДБ, като например дали биха търсили друго мнозинство. В рамките на откритата за медиите част от консултациите той не получи конкретен отговор, но след това пред журналисти вицепремиерът в оставка Мария Габриел открехна завесата: 

"Преговорите продължават, имаме общи точки. Разговорите са конструктивни. Разбира се, имаме и различия и точно затова ни трябват преговорите, за да може преодоляването на различията и шансовете, които си даваме, за да преодолеем тези различия, да са на много стабилна основа. За нас тази основа са принципите за прозрачност, да има споделена отговорност, да има много ясен механизъм за вземане на решения. Имаме нужда от още малко време. Благодарна съм за конструктивния тон, в който през последните два дни преговорите протекоха".

Снимка: БТА

От ГЕРБ-СДС продължават да държат на споделената отговорност и ясен механизъм за вземане на решения в евентуалната бъдеща коалиция като се придържат стриктно към предложеното от тях в проекта на коалиционно споразумение, стана ясно след консултациите.

Водещо за ПП-ДБ пък остава продължението на планираните реформи, промените в правосъдната система и борбата с корупцията. Премиерът в оставка Николай Денков пред Радев заяви, че е умерен оптимист след разговорите в събота и неделя, но уточни, че ако с първия мандат не се състави правителство, ще има нови предсрочни избори. На масата на преговорите са както законодателната програма, така и съставът на кабинета.

"Разговорите бяха конструктивни. Разбира се, трябва да продължат със същата интензивност. Трябва максимално бързо да приключат преговорите и да се премине към решение. Уверихме президента, че искаме да се осъществи ротацията. Също така му казахме, че ако няма съгласие, сме готови да отидем на избори. Това не е добър вариант, но може да се окаже единственият възможен, ако не можем да се разберем, че реформите, правосъдната система, борбата с корупцията трябва да продължат". 

Снимка: БТА

От ДПС пък заговориха за трудна алтернатива, ако ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се разберат. В този случай ДПС би продължила същата политика - "да бъде фактор на стабилност и разумно да подкрепя онова, което смята, че е в полза на хората", заяви съпредседателят Джевдет Чакъров.

"Преследвайки големите цели - Шенген и еврозоната, ние трябва да обърнем внимание на дневния ред на хората - стандартът на живот. Добре е да има държавнически подход. Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има възможност да се намери и друга конфигурация, но тя ще бъде много трудна впоследствие".

Движението за права и свободи бе представено от зам.-председателя Йордан Цонев, Халил Летифов, Станислав Анастасов и зам.-председателя на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид. Другият съпредседател -  Делян Пеевски, обаче не се появи, както не се яви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. За разлика от тях, от ПП-ДБ заложиха на лидерите си в лицето на Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и оттеглящия се от поста си премиер Николай Денков.  

Снимка: БТА

Утре предстои вторият кръг консултации с представителите на "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ".