По време на парламентарния контрол той отговаря на въпрос на трима депутати - Методи Андреев от ГЕРБ и колегите му от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, които настояват Инспекторатът на Министерство на културата да провери дали музеят на Тодор Живков в Правец не възхвалява БКП и комунистическата идеология.

"Нито един музей в България не бива да пропагандира каквато и да е идеология, защото предназначението им е да съхраняват историческата памет на българската държавност", заяви Рашидов, цитиран от БТА.

Той се съгласи да направи проверка не само на музея в Правец, но във всички музеи дали в тях има материали, които биха пропагандирали идеология.
Апелира обаче да не се говори за закриване на музеи.

"История с гумичка не може да трием, а да я приемаме такава, каквато е. Оставете музеите намира, моля ви от сърце, трудно ги създаваме, трудно ги правим", добави той.

През юни тази година темата за музея на Тодор Живков в Правец предизвика огромен скандал в Народното събрание между тримата депутати и министъра.

Андреев, Славов и Димитров попитаха Рашидов защо позволява къщата на бившия комунистически лидер да работи като музей и защо не я закрива. Тогава депутатът от ГЕРБ напомни, че парламентът е приел закон, с който комунистическият режим е обявен за престъпен, както и неговите ръководители.

Историческият музей в Правец е общински и административно се ръководи от кмета. Къщата на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 г. Тя е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района и е единствената запазена жилищна сграда от края на ХІХ век в Правец.

Експозицията в нея по същество е етнографска възстановка на възрожденския бит в региона с експонати от основния фонд на историческия музей в Правец.  С решение на Общинския съвет в Правец от 2010 г. къщата е включена като част от музеен комплекс - филиал на музея.

МК ще провери и Италианския лицей в София

По време на парламентарния контрол Вежди Рашидов отговаря и на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев относно недопустими привилегии при приема на ученици в националния учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура.

"Ако има реален сигнал за нарушения, Министерството на културата ще направи проверка", отговори Рашидов.

Той отбеляза, че не бива да делим децата според техния произход - според професиите и социалното положение на родителите им.

По думите на министъра винаги, когато има конкурс и класираните са ограничен брой, възникват коментари, че много кандидати с качества са останали "под чертата", че нещата се уреждат с връзки и т.н.