За последните 24 часа са били заловени 54 души на границата ни, 21 от които са открити в превозни средства. 242 души не са допуснати да влязат в страната ни, каза директорът на ГД „Гранична полиция” главен комисар Антонио Ангелов. Той обясни, че тези цифри са средни на фона на броя на задържаните ежедневно хора.

Няма сериозен миграционен натиск по българските граници, но гранична полиция е готова да посрещне бежанска вълна, каза още гл. комисар Ангелов.

Той съобщи, че от началото на годината в страната ни са влезли 7640 души, което е с 3000 повече в сравнение със същия период на миналата година.

В столицата за изминалата нощ са задържани 33-ма нелегални бежанци. Те са открити по различни адреси, както и в таксита, които са се опитвали да ги превозват.

Всички заловени нелегални бежанци съобщават на служителите на МВР, че са от Сирия. Впоследствие обаче, при беседи с тях, става ясно, че някои идват от Ирак или Афганистан.

Турските власти са уверили, че ще върнат в лагерите сирийските бежанци, които се опитват да се придвижат към границата на Гърция или България.
Големи групи бежанци от Сирия и Ирак са тръгнали пеша от Истанбул за Одрин, след като турската полиция спря пътническите автобуси за одринския регион.

Подготвени сме за вариант, при който на границите ни би се случило същото както на гръцко-македонската граница - за ситуации, при които големи групи от хора решат да пристигнат в България, каза още гл. комисар Ангелов, цитиран от "Фокус". Трябва да имаме възможност да ги обработим. В много скоро време може да поискаме помощ от Министерство на отбраната, добави той.

Строг контрол по границата

Правим масирана проверка, почти изцяло регистрираме и проверяваме влизащите, затова се забавя процедурата, периодът, в който трябва да останат на територията на България е по-дълъг, просто защото си вършим добре работата, обясни тя в отговор на въпрос за мерките, свързани с влизащите бежанци.

"Страната ни много внимателно проучва самоличността на бежанците, които влизат на територията на страната ни, включително и на тези, които напускат страната", каза още Румяна Бъчварова по повод притесненията, че сред мигрантите може да има свързани с "Ислямска държава".

Бъчварова заяви още, че има голям брой бежанци, които са около границата и затова не може да се каже с точност коя от тези групи ще мине през България и коя ще мине от друго място.

Граничното съоръжение се изгражда и там, където се работи няма сериозни пробиви, каза тя.

Работи се и по дипломатически път. МВнР се включи, имаме контакти с колегите ни в Турция, като от наша страна имаме предложение за съвместни екипи, заяви още Бъчварова.

Министърът посочи, че бюджетът на МВР е изключително натоварен и от актуалните задачи на министерството във връзка с бежанската криза.

5 млн. лева допълнително отпусна правителството за справяне с кризата.