Властите опитват да спрат няколстотин мигранти, които искат да се доберат до България или Гърция през сухопътните граници, понеже пътят през морето крие повече опасности.

Близо 800 души, жени, мъже, деца вървяха пеш по магистралата. Пред турникетата за град Одрин властите ги спряха и не им позволиха да стигнат до границата. Тогава те разпънали палатките, предаде БТА.

Вижте снимки >>

От валийството и общината осигурили вода и храна на бежанците. При разпределянето на храната обаче избухнали кавги.

Валията на Одрин Дурсун Али Шахин заяви, че предишната нощ склонили около 4500 бежанци да се върнат обратно. Около 1000 бежанци се намирали в Одрин.

Групи мигранти са разпънали палатки край магистралата за Капъкуле недалеч от Одрин. Турските власти не им разрешават да стигнат до ГКПП за България и Гърция. Но въпреки това отказват да се върнат обратно, надявайки се, че ще им разрешат да преминат в Гърция или България и оттам в Европа.

Стотици мигранти, мъже, жени, деца задръстиха международната пътническа автогара Есенлер в Истанбул, за да пътуват към пограничния град Одрин, предаде и БНР. Автобусите се препълниха. Фирмите спряха да издават билети. 

Според турски медии около 2 хиляди души са в очакване да потеглят към западните граници на Турция с Гърция и България. Но полицията не разрешава на автобуси с мигранти да пътуват. Мъже, жени, деца, между които и пеленачета са настлали постилки и са налягали върху земята.
Районът около автогарата също е задръстен от бежанци.

Помощник-ръководителят на автогарата Мустафа Текели заяви, че някои фирми отказват да превозват мигранти, понеже повечето били без паспорти.

Мигрантите се разбунтуваха, че не ги качват на автобусите, едни викаха ”нищо не искаме от вас, само да ни разрешите да отпътуваме за България или Гърция", други скандираха: ”Тайип Ердоган баба, не ни мъчи, отвори границата да минем“.

Полицията се намеси, за да ги усмири, огради с бариери подстъпите към автогарата и пропуска мигрантите само през един коридор.

Мнозинството от мигрантите казват, че целта им е да стигнат до Германия, Холандия или някоя друга европейска държава, но не и да останат в България или Гърция. Пътят по море за Гърция бил опасен, затова предпочитали да пътуват през Одрин, но турските власти не ги пускали да излязат.

Сред мигрантите има много млади мъже, които казват, че са дезертирали от армията на Башар Асад.

Преди няколко дни турските местни власти заловиха над 700 бежанци в Одрин. Те се втурнали да пресичат границата, след като чули, че европейските държави са съгласни да приемат 160 000 души, каза Дурсун Али Шахин, губернатор на региона.

Митов: Имаме достатъчно

В България вече има достатъчен брой бежанци, особено съотнесени към Брутния вътрешен продукт и към населението и до голяма степен сме си изпълнили задълженията в тази област, каза пред журналисти днес министърът на външните работи Даниел Митов.

Важно е солидарността и отговорността в рамките на ЕС да се разпределят, но не трябва да се говори само за квоти - те не решават абсолютно нищо, каза Митов. Трябва да говорим за изграждане на бежански миграционни центрове извън рамките на ЕС и да се води жестока и тежка битка с трафикантите на хора.