Премиерът Кирил Петков изрази убеденост, че неговото правителство ще изкара мандата си, призова предшественика си Бойко Борисов да назове автора на снимките с кюлчетата и коя е Мата Хари, и категорично заяви, че службите не използват програмата за подслушване "Пегас".

"Веднага щом дойде тази информация при мен - се чух с ДАНС, няма данни в ДАНС днес, тази програма да се използва, в която и да е българска институция", обяви Петков в кулоарите на парламента във връзка с изнесената информация от прокуратурата, че започват проверка за нерегламентирано подслушване на хора с програмата "Пегас". Петков се усъмни в подбудите за инициативата на прокуратурата.

"Напоследък прокуратурата действа по доста интересен и странен начин. Вие видяхте в нашия случай искат да им даваме допълнителна информация, въпреки че информацията е публично известна. Ние сме готови за всяко тяхно разследване да подкрепим. Да се надяваме, че това не са просто пиар ходове, а искат реално да направят промяна", коментира премиерът.

Кирил Петков уточни още, че е предал на главния прокурор публична информация не за 19, а за 20 човека, като намекна, че 20-ият човек е самият Иван Гешев. "Има публична информация и за двайсетия, и двайсетият е всъщност човекът, на когото предадох", каза Кирил Петков.

"Внимателното нещо, което всички трябва да внимаваме - аз не съм разследващ орган и едновременно с това единственото, което мога да направя, е да насоча в насоката, където има най-много публични данни за разследване".

По адрес на Делян Пеевски и списъка "Магнитски" Петков коментира, че едва ли американската страна е направила грешка, включвайки името му. "Едва ли американското правителство с всичките си служби е направило своята грешка и изведнъж г-н Пеевски е влязъл в листа "Магнитски" по някаква случайност или грешка. Тези хора работят много сериозно", каза Кирил Петков.

Той призова още бившия министър-председател Бойко Борисов, когото е чувал да казва, че знае кой го е снимал с кюлчетата и коя е Мата Хари, да разкрие самоличността им, за да бъдат разпитани. "И ако той знае или предполага, най-малкото той трябва да даде цялата информация този човек да бъде препитан, за да знаем тези кюлчета и пачки там ли са били, или не, ако са си били там, откъде са взети", каза Петков.

Относно скандалите покрай рокадата начело на "Булгаргаз", премиерът заключи: "Явно сме засегнали големи лобита по темата смяната на ръководството на "Булгаргаз" и всякакви пиар кампании се правят". Той призна, че няма притеснителна информация около "Булгатрансгаз", но е разпоредил на всички служби да проверяват всеки един сигнал, който получат, независимо за кого се отнася и дали и с коя партия е свързан той. 

"Това, което съм инструктирал всички служби, е да правят проверки на всички сигнали, които получават. За пръв път службите работят абсолютно свободни да могат да следват всякакъв сигнал. Аз съм им дал пълни правомощия да разследват всеки един случай и съм им дал пълна свобода", подчерта премиерът.

Петков пак апелира към главния прокурор да си подаде оставката.

"За българското общество, за българското правосъдие и за самия Иван Гешев би било най-добре да си подаде оставката", каза той. И отново упрекна прокуратурата, че си прави пиар акции на гърба на управляващите, които подготвили проектозакона за "златните паспорти" първи. По думите на Петков той е твърдо решен да сложи край на тази практика, защото това е обещал на Европейската комисия.

"Ние, като коалиция, внесохме този законопроект и сме за пълното разобличаване, тези схеми някакви лица да получават паспорти през корупция е абсолютно недопустимо да продължава. Ако се опитваме да водим някаква пиарска война, това не е полезно за никого. Всички трябва да следим много внимателно прокуратурата какви са техните стъпки и резултати", заяви той и допълни, че "нещата, които те правят, не са добри или не са достатъчни".

По отношение на кризата в Украйна и в отношенията Русия-НАТО, премиерът анонсира преди заседанието на Съвета по национална сигурност към МС, че към момента няма крайна позиция, която да се одобрява на ниво партньори. Но, по думите му, е налице "продължаване на ескалацията". "И ние, като държава, трябва да сме готови с всякакви сценарии, така че да сме сигурни, че стратегията ни за национална сигурност е изпълнена по най-добрия начин". 

В отговор на въпроса колко смята, че ще изкара кабинетът му, премиерът изрази оптимизъм.

"Нямам никакъв страх от това колко време правителството ще продължи, аз вярвам, че мандатът ни е четиригодишен", коментира Петков. За него било по-важно не периодът на управление на това правителство, а какво точно ще успее да свърши то като работа и "всяко наше решение да го направим по  най-добрия начин", пожела си министър-председателят.