Списъкът с прокуратурата беше с 19 души, защото на 20-ия го предадохме. Това заяви премиерът Кирил Петков от трибуната в НС по време на парламентарния контрол. Той и неговите вицепремиери отговаряха на въпроси на депутатите относно бюджета, ремонта на пътищата, корупцията, икономиката, мястото на НИМХ и други. 

По програма трябваше да бъдат изслушани и още министри от кабинета, но работното време на депутатите продължи до 14:30 часа.

Малко по-рано народните представители  обсъждаха и приеха промени в Закона за ДДС и Закона за корпоративното подоходно облагане, като имаше допълнително забавяне заради липса на кворум в залата.

"Стартираме проект с предмет на дейност разработване на децентрализиран модел на финансиране и засилване на зеления и цифров преход на общините. В бюджета, който е един от най-добрите през последните години, е заложена прогноза за разходи на общините в размер на 8,3 милиарда лева", заяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков като отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Иван Тотев.

"Стратегията се изготвя в момента на база коалиционното ни споразумение. Децентрализацията е свързана с увеличение прозрачността при разходването на средствата на общините. Вицепремиерът Калина Константинова ще продължи идеята, която започнахме в първото служебно правителство за прозрачни и без корупция общини", подчерта Петков и добави, че ще има увеличаване на прозрачността по отношение на изразходването на средствата от общините.

Иван Тотев попита още Петков дали се шегува, след като според него бил декларирал прочетени в интернет данни.

Бюджетът ви е рисков и от това, което казахте, мисля, че нямате понятие какво е децентрализация. Аз може да не съм толкова добър, но съм по-добър от вас. Не може да ми четете лекции от първи семестър на Публична администрация, обърна се Тотев към министър-председателя.

"Интересно дали в същата тази лекция сте учили как да се намалява корупцията, как да се увеличава прозрачността", отговори му премиерът.

По думите му бюджетът е един от най-добрите, приеман последните години. Петков беше категоричен, че мандатът на управляващите ще бъде "абсолютно сигурно 4 години", след като Тотев посочи във въпроса си, че "промотираните политики ги виждат в предложението за бюджет:  "И ще ги видим във вашия период на управление на държавата - дали ще бъде 2, 3 или 4 месеца... Колкото Господ ви даде".

Йордан Цонев от ДПС попита премиера Петков дали в списъка, предаден на прокуратурата, присъства името на Иво Прокопиев.

Единственият кръг, който ще закачим, е на всички крадци и на всички, свързани с корупцията в България. Това каза премиерът Кирил Петков в отговор на питане от депутата Йордан Цонев за изказвания на Петков в публичното пространство. По думите на Петков оттук нататък данъците на всички българи "няма да се харчат от кръгове, сякаш това им е бащиния".

Снимка: БТА

Петков призова, ако ДПС имат данни за някого, да му ги предадат, дори и той да е Иво Прокопиев.

"Всички ще бъдат под един аршин", подчерта Кирил Петков. 

Петков описа, че миналата седмица, като министър-председател, е бил извикан от прокуратурата и е предал публично достъпна информация за 19 човека. В информацията има ясни факти, които са описани в публикациите, за които исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща огромно внимание и не ги пропуска, допълни той.

"Защо бяха 19, аз казах в Брюксел 20 - защото моята идея е, че за 19 от тях ние бяхме събрали медийни публикации, а на 20-ия ги предадохме", допълни премиерът Петков. Всички са равни пред закона, каза още Петков.

Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора на листа "Магнитски", те минават през много голям филтър, посочи още премиерът Петков и изброи институциите, ангажирани с тази процедура. След този филтър лицата на листа "Магнитски" се слагат и се обявяват, посочи той.

"Шансът цялата американска администрация да се е объркала, винаги съществува, но аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в момента, защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е доказано лоша", допълни премиерът Петков.

"Молбата ми е всички да можем да кажем, че вие не сте марионетка на Иво Прокопиев", каза Цонев, обвинявайки Петков в лъжа.

След Петков на въпросите на депутатите отговаря вицепремиерът Корнелия Нинова.

Не възнамеряваме да изваждаме нито едно от предприятията ДКК, нито да я закриваме, заяви Нинова в отговор на два депутатски въпроса по темата за язовир "Огоста".

С лека ръка да се каже "Закриваме ДКК", без да мислим за последиците за всички държавни предприятия вътре в нея, е неразумно. Още повече, че амбицията на министерството е да оздравява държавните предприятия и да покажем, че те могат да бъдат управлявани добре така, както и частните, допълни министърът. Няма как тази цел да стане, като разформироваме ДКК и разпарчетосваме държавния сектор в България, особено в условията на няколкото кризи, заяви вицепремиерът

Дъщерните дружества към ДКК са доста, напомни министърът, като сред тях изброи "ВМЗ - Сопот", "Кинтекст", "Монтажи". Техните активи са вкарани в капитала на ДКК, на база на тези активи ДКК е получила кредити от Българската банка за развитие (ББР). В резултат на това тези кредити под различни форми са стигнали отново до дружествата, за да осъществяват дейността си, изтъкна министърът. Освен това тя посочи, че това е доста сложна система на взаимоотношения в юридически, административен и политически аспект.

Снимка: БТА

По темата за язовир "Огоста" министърът каза, че до този момент ремонт не е започнал въпреки процедурите, които текат от 2017 г. В момента е необходимо да бъде изготвено и писмено обективирано ясно изразено обосновано и с дълбока степен на конкретика становище за одобряване на нова план сметка за този ремонт, допълни Нинова.

Пет години различни служби, министерства, контролни органи са си прехвърляли топката един на друг, увеличавали са постоянно необходимите средства за ремонт, експертни съвети не са ги одобрявали и до момента нищо не е пипнато, обобщи вицепремиерът ситуацията с язовира. Тя допълни, че това е и една от причините да освободи целия Съвет на директорите на ДКК. Тя повтори, че се подготвят нормативни и други промени за решаване на казуса с язовирите в България.

На въпрос на депутата Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС относно мястото на НИМХ вицепремиерът по климатичните политики и министър на екологията Борислав Сандов заяви, че най-удачното му място е към Министерството на околната среда и водите.

"Смятам, че мога да подобря ефективността на института, като се модернизира и техниката, с която институтът работи", посочи Сандов.

Той коментира, че не той е поискал преместването на НИМХ от Министерството на образованието и науката, но посочи, че не разбира и защо се е създало такова голямо напрежение по темата. Попитан дали това не е наказателна акция, Сандов отговори, че не е. Ако има такава, аз не участвам в нея, посочи той.

НИМХ извършва и ще продължи да извършва научни и приложни действия, както досега, увери той. И заяви готовност да съдейства за цялостното развитие на НИМХ, включително и да се мисли за повишение на заплатите.

Снимка: БТА

От НИМХ преди седмици изразиха притеснението от прехвърлянето им към МОСВ. Учените изказаха и недоволство, че никой не се е допитал до тях. Вицепремиерът Сандов днес посочи, че дейността на НИМХ е описана в Закона за водите, а водите като ресор са в обхвата на МОСВ. Затова, предполага министърът, под шапката на МОСВ НИМХ ще може да се развива повече.

Към момента Аспаруховият мост е в безопасно експлоатационно състояние и нормалното преминаване по него на коли и пешеходци не е застрашено, каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Не съм виждал до този момент сериозна институция, която да застане зад конструктивно становище, че мостът е неизряден или че ще се срути, допълни министърът.

Той съобщи, че в план-програмата за ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа - първи, втори и трети клас, е залегнало изготвянето на технически проект за ремонт на съоръженията в периода 2022 и 2023 г. След изработването на този проект ще се обявят обществени поръчки, вероятно 2024 г., за избор на строител и строителен надзор за изпълнение на основния ремонт, каза министърът и допълни, че такъв ремонт е бил започнат през 2016 г. Той напомни, че мостът е с 11 съоръжения, като за първо до шесто съоръжение през 2016-2020 г. е бил направен основен ремонт. Основният ремонт, чието техническо проектиране ще започне 2022-2023 г., ще се отнася за останалите съоръжения на моста.

Снимка: БТА

В началото на януари, по разпореждане на министъра, е направен инженерно-геоложки оглед в района на моста, като към 12 януари, когато е приключил огледът, в района на Аспаруховия мост няма регистрирани свлачища в ресорния регистър, каза министърът и изброи и други строително-инженерни дейности, извършени по съоръжението. Оголванията и ръждата са по-скоро естествено обрушване на най-горните слоеве, които при текущи основни ремонти се покриват и това е част от нормалния живот на един мост, допълни Караджов.

Преди това депутатите приеха промени в  Закона за ДДС и Закона за корпоративното подоходно облагане.

С измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане се въвеждат правилата на европейска директива и се приравняват определени хибридни образувания, учредени или установени в страната, които досега са били извън обхвата на данъчно задължените лица в действащия ЗКПО, на данъчно задължени лица при определени условия. Посочените текстове влизат в сила от 1 януари 2022 г., за разлика от останалите разпоредби от приетите промени.

С измененията се отменя разпоредба от действащия закон с цел отстраняване на несъответствията с директивата. По този начин всички данъчно задължени лица в Република България, които подлежат на облагане с корпоративен данък и имат контролирани чуждестранни дружества, независимо от формата на облагане на тези контролирани чуждестранни дружества, ще попадат в обхвата на специфичните правила за определяне на данъчния финансов резултат в случаите на контролирано чуждестранно дружество.

Предвидена е и регламентация на разходите, приходите, печалбите и загубите във връзка с договорите за обратен лизинг, които се признават за данъчни цели.

Обсъждането на предложенията за промени в Закона за ДДС беше прекъснато от 15-минутна почивка, дадена от председателя на НС Никола Минчев заради липса на кворум. 

Снимка: БТА

При подновяването на заседанието от парламентарната трибуна Лъчезар Иванов от ГЕРБ направи забележка на Минчев за закъсненията в началото на заседанията и постоянното обявяване на 15-минутни почивки, които се превръщат в 30-минутни. 

"Времето на парламента е скъпо", подчерта той и напомни, че депутатите трябва да подхождат сериозно към работата и да са пример в обществото.

От своя страна Никола Минчев заяви, че си взима бележка за закъснялото откриване на пленарното заседание и призова депутатите да спазват и времето за почивка.

Георги Свиленски от БСП репликира Иванов, че две парламентарни групи ги е нямало в залата, затова е имало проблем с кворума. Той се обърна към бившите управляващи с призива да работят, а не да критикуват.

Проблеми с кворума имаше и при вчерашното пленарно заседание, което продължи над 10 часа. Това стана при разискванията за промените в Закона за насърчаване на инвестициите, който бе гласуван три пъти. Това пък предизвика недоволството на опозицията.

По време на разискването на промените в Закона за ДДС Александър Иванов от ГЕРБ обвини от парламентарната трибуна Любомир Каримански, че умишлено бави заседанието, за да не се стигне до точка 3 в дневния ред, а именно предложението за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на обекти на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването. 

Георги Свиленски от БСП нарече поведението на ГЕРБ "лицемерно", защото правителството на ГЕРБ извадило изброените обекти на свободния електроенергиен пазар.

Рамадан Аталай от ДПС призова Каримански да "чете сериозно сериозния законопроект".

Самото заседание започна със спор между опозицията и управляващите. Заместник-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов отново възрази, че вътрешният министър Бойко Рашков не е отговорил на въпрос на лидера на Движението Мустафа Карадайъ. Летифов поиска обяснение от председателя на парламента Никола Минчев.

Севим Али (ДПС) също заяви, че трябва да се утвърди парламентаризмът. Той разказа, че избиратели на партията питат къде е отговорът за репресиите върху граждани при предишните избори. И настоя на сайта на парламента да се промени статусът на въпроса.

Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС се оплака, че отново й е върнато питане към министър-председателя. Тя запита дали не се прави опит да се запуши устата на опозицията. И при двата случая Никола Минчев не отговори. Преди ден той каза на ДПС, че на въпроса на Карадайъ е отговорено и той не може да направи нищо повече.

В дневния ред бяха включени още 2 точки - предложението на "Възраждане" за отмяна на решението на Народното събрание за влизане със зелен сертификат в сградите на парламента и предложението на ГЕРБ-СДС за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на обекти на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването.

Снимка: БТА

До обсъждане на двете точки обаче не се стигна, а парламентът удължи заседанието си до приемането на второ четене на промените в Закона за данък добавена стойност и последващ парламентарен контрол в рамките на три часа.

Предложението на Любомир Каримански за работното време беше прието със 128 гласа "за", 52 "против" и 2 "въздържал се".

Отхвърлено беше предложението на Петър Петров  от "Възраждане" заседанието да се удължи до изчерпване на целия дневен ред и на всички въпроси от парламентарния контрол.

От ГЕРБ-СДС също поискаха преди парламентарния контрол да се разгледат всички точки в дневния ред за днес. Искането на опозицията обаче не срещна подкрепа.

Не наказвате опозицията, а хората и институциите, които "все пак чакаха някаква подкрепа", заяви Александър Ненков, който също се възмути от опитите на мнозинството отново да не се гласува проектът за компенсации. Той предупреди управляващите, че този "воденичен камък" е на техния врат и ще го видят "много скоро".