В "Демократична България" не изключват евентуална коалиция с ГЕРБ след провеждането на предсрочни избори в случай, че алтернативата е мнозинство от "путинофилски организации". Това стана ясно от изказването на Ивайло Мирчев в сутрешния блок на "Нова тв". 

На въпрос дали това е последният шанс, при който, ако не се получи правителство, от ДБ ще са принудени да погледнат следизборно към ГЕРБ, той отговори: "Не знаем какво ще сме принудени, но точно заради този труден избор... Вижте. Ако имаме откровено путинофилски организации, а от другата страна ПП, ГЕРБ и ДБ... Ще ви кажем, когато минат изборите и имаме конкретните резултати. Имам много опции пред нас".

Преди това Ивайло Мирчев потвърди, че "съществува риск да има много труден избор пред "Демократична България", ако на следващите избори от една страна имаме Янев, "Възраждане" и БСП в някаква конфигурация, и от друга - ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Той обаче настоя подобен вариант да бъде коментиран едва след резултатите от евентуални избори, защото "социологията в момента е изключително нестабилна".

Мирчев подчерта, че "на този етап въобще не може да става дума за управление с ГЕРБ", а целта е възстановяване на т.нар. Четворна коалиция в рамките на сегашното Народно събрание. Затова, ако мандатът сега отиде при "Демократична България" или БСП, от ДБ са готови да опитат възстановяване на диалога с ИТН. 

"В последните 1-2 седмици в позицията на ИТН има сериозна еволюция в доста градивен план, това не го наблюдавахме преди", каза Мирчев.

"Надявам се ПП също да осъзнаят, че няма смисъл за страната ни в момента от предсрочни избори, защото ще има още по-нестабилен парламент. Ако някой си мисли, че ще нулираме ИТН и ще изгреем рязко в следващия парламент - не, ще изгреем с два пъти повече депутати от "Възраждане" и проруската партия на Янев", допълни той. 

За да се състави стабилна четворна коалиция, от "Демократична България" призоваха заедно с ПП, ИТН, БСП да се обединят около няколко общи цели - инфлацията, Еврозоната, Шенген, геополитическата независимост на България, енергийната независимост от Русия, модернизацията на армията, реформата в службите и реформата в регулаторите.