Вицепремиерът в оставка Асен Василев намекна в интервю за "Капитал" за опит на чужди посолства за създаване на коалиция между "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ. Това е станало чрез двама от коалиционните им партньори, на които те "подшушвали", че трябва да се направи "евроатлантическа коалиция с ГЕРБ".

Василев не отговори на въпроса кои са тези посолства, но каза, че е "ясно за кои става въпрос". "Вчера даже имаше и изявление на Държавния департамент в тази посока", допълни вицепремиерът. И продължи: "Със сигурност е имало индикации от, нека да кажем коалиционните партньори, че е добре да се върви в тази посока. Ние твърдо сме ги отрязали", коментира Василев.

Вицепремиерът в оставка вероятно имаше предвид коментара за БНР за политическата ситуация в България на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс. "САЩ насърчава диалога за формиране на правителство", каза той и допълни, че "съставянето на правителство очевидно е вътрешнополитически въпрос, но ние винаги сме за диалога". Според говорителя на американското външно министерство през следващите месеци България ще трябва да продължи да се справя с "редица предизвикателства, които стават все по-големи заради войната на Русия в Украйна".

От уточняващите към Асен Василев въпроси се разбра, че индикациите идвали и от БСП, и от "Демократична България", с които са водени разговори в тази посока. На въпрос дали са водени разговори и с ПП, съпредседателят на партията коментира лаконично: "Ние ясно сме заявили нашата позиция там, нека така да кажа."

Той обясни, че БСП и ДБ са разговаряли с ПП и са декларирали, че ако мандатът отиде при някоя от тях, те ще предложат програмата, която изготвиха за неслучилия се кабинет "Василев".

На въпрос как си обяснява, че Христо Иванов и Корнелия Нинова лансират включването на ИТН в подобен кабинет, Василев каза: "Втори път да се опитаме да правим същото нещо с ИТН за мен би било проява на идиотизъм."

Вицепремиерът в оставка смята, че е по-добре да се проведат нови избори, отколкото "да се преструваме", за които гражданите ще имат ясни алтернативи, отколкото " да се преструваме", че има стабилно правителство.