Янаки Стоилов прогнозира общо управление на ПП и ГЕРБ след изборите. Според конституционния съдия и бивш депутат от БСП двете политически формации не се различават в позициите си по основни въпроси.

По думите му не е изключено под "някакво евроатлантическо було" тези, които ожесточено се сблъскват сега, да бъдат управляващи в страната заедно. Ако им продиктуват, могат да управляват заедно, коментира Янаки Стоилов по адрес на ПП и ГЕРБ в интервю по БНТ.

Той обобщи, че в момента се намираме в три кризи, а никой не говори за тях.

"Криза на българската нация, ако нацията е поставена пред изпитание за своята перспектива, то тогава държавата трябва да реши този проблем. Друга криза е кризата на държавността и третата - в съда. Ако партиите не поставят тези три проблема за разглеждане, няма да има ефективност", категоричен е юристът.

Според Янаки Стоилов трябва да има уточнения относно нивото на енергийните доставки и защо се подменя темата за диверсификацията. Трябва да се направи и оценка на плюсовете и минусите от приемане на еврото.

"Това засяга всеки един човек, външната политика трябва да бъде балансирана. Защо не търсим доброто в отношенията с другите страни, а се превръщаме в инструмент на чужди интереси", коментира Стоилов.

Той коментира и отказа на ВСС да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев.

Не съм изненадан от решението на ВСС за Иван Гешев, защото разположението на силите в съда предполагаше този резултат, коментира бившият министър на правосъдието.

По думите му самата инициатива е изиграла важна роля, защото дълго време се е твърдяло, че главният прокурор е недосегаем.

"За мен е удовлетворително, че и Конституционният съд, и Върховният административен съд потвърдиха правото на министъра на правосъдието да може да задвижва такава процедура. В нея няма никакво нарушение на разделението на властите. Както се видя, ВСС, като орган за управление на съдебната власт, е единственият, който може да се произнесе по същество и той взе своето решение", заяви Янаки Стоилов.

"Това е един превантивен сигнал по отношение както на сегашния, така и на бъдещите главни прокурори - че има механизъм, при който мандатът на главния обвинител може да бъде подложен на преценка заради тежки нарушения и неизпълнение на задълженията", смята бившият служебен министър на правосъдието.

Стоилов израз притеснение, че все още в Народното събрание не е задвижена процедурата по избор на членове на ВСС от парламентарната квота.