"Има такъв народ" внесе уведомление в Народното събрание до председателя на 48-ото Народно събрание, с което ще започне подписка за произвеждане на национален референдум. 

Всички снимки вижте тук

Формулировката на въпроса е: "Подкрепяте ли произвеждане на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република".

Сценаристите на "Вечерното шоу на Слави Трифонов" Ивайло Вълчев, Филип Станев, Станислав Балабанов и Тошко Йорданов обявиха пред журналисти, че сега е най-подходящото време да се попитат гражданите дали да бъде променена формата на държавно управление.

Парламентарната република вече е изчерпана и трябва да вървим към промяна на системата, коментира Станислав Балабанов.

 

"Инициативният комитет се състои от 12 души, а от 24 януари ще започне подписка в големите градове за провеждането на референдума", заяви Ивайло Вълчев.

По думите му сега е точният момент за референдума и им е отнело време да формулират въпроса, така че да отговаря на Конституцията и законовите норми, за да не бъде атакуван. "Сега сме готови с организацията, от утре започва събирането на подписи, ще има пунктове в градовете, ще може и онлайн да се изтегли бланката и се надяваме на добър резултат, добави Вълчев.

Снимка: БТА

Той уточни, че до няколко дни "Има такъв народ" ще направи пресконференция, на която ще участва и лидерът на ИТН Слави Трифонов. На нея ще се даде и информация за участието на формацията в предсрочните парламентарни избори. 

Ивайло Вълчев

Снимка: БТА