Номинираният за премиер от "Има такъв народ" (ИТН) Пламен Николов и зам.-председателите на партията започнаха срещата си с представители на "Демократична България" (ДБ), пред които представят състава и структурата на втория си проектокабинет. В нея участват зам.-председателите на парламентарната група на десните - Владислав Панев и Цецка Бачкова, съпредседателите на коалицията, сред които Христо Иванов, не дойдоха. Все още не е ясно дали това е знак, че няма да подкрепят правителството.

Г-н Христо Иванов е ангажиран и ни е упълномощил да го представляваме като негови заместници, отсъствието му не значи бойкот на преговорите, увериха обаче след разговора Панев и Бачкова.

"Рано е да се каже дали ще подкрепим кабинета, след няколко часа имаме заседание на парламентарната група. Ще обсъдим всички плюсове и минуси, и имена, и приоритети. Нека да не обсъждаме сега имена. До колкото виждам имената на министрите са изтекли. Не съм ги сравнявал, но има няколко дни до крайния срок - като гледам от действията на ИТН, може да претърпи промяна този състав на кабинет", каза още Панев в отговор на въпроси за конкретни министри, чиито имена вече изтекоха неофициално в медиите.

Той потвърди единствено, че Петър Илиев, който беше спряган за премиер, отново е предложен за министър - този път обаче не на правосъдието, както в първия проектокабинет, а на вътрешните работи. Христо Иванов вече заяви, че са се обявили против кандидатурата на Илиев, за когото в медии излезе информация, че е използвал части от дисертация на доц. Наталия Киселова за своя книга.

Панев уточни, че основните приоритети, заявени от ИТН, са съдебна реформа, образование и социална политика. Разговорите ще продължат по ресори.

"Не мисля, че сме изравяли някакви томахавки, така че да ги заравяме. Ние сме с цялото намерение да се отнесем сериозно към този въпрос и ако имаме достатъчни аргументи да подкрепим такова правителство, но не мисля, че шансовете са повече от 50% на този етап, имаме още много теми за доизчистване", каза още Панев.

Бачева добави, че за споразумение не са говорили. От ДБ обаче са поискали ИТН да представят документ, който да потвърждава каква ще бъде управленската им програма. 

Снимка: БТА

Малко по-късно Христо Иванов каза лаконично пред журналисти:

"Имаме сега заседание на ПГ, следват заседания на колективните органи на партията и ще вземем решение. Много ви благодаря  за интереса, това е всичко, което искам да кажа".

По-рано от формацията на Слави Трифонов разговаряха с "Изправи се БГ! Ние идваме!". След кратката среща Мая Манолова заяви само:

"Чухме имената за кандидатите за министри, ще ги обсъдим в парламентарната група".

На въпрос кога ще решат дали ще дадат подкрепата си, тя отговори само, че ще е преди завършването на парламентарната процедура. Според неофициални източници от ИТН не са предложили и на тях споразумение.

Снимка: Булфото

Филип Станев и Станислав Балабанов от ИТН пък заявиха, че ще говорят, след като приключат разговорите с всички поканени парламентарни групи.

По-късно днес предстои среща и с БСП. Както е известно, този път покана нямаше и към ДПС, освен към ГЕРБ.

Самият Пламен Николов заяви преди започването на разговорите, че има шанс да бъде съставено правителство. Той уточни, че цялата парламентарна група на ИТН е участвала в съставянето на кабинета и обяви, че до края на деня имената на министрите ще станат ясни.

"Нали трябва първо с нашите партньори (да обсъдим - бел. ред.). Ще го направим по начина, по който трябва да бъде, по най-добрия начин. С нашите партньори ще говорим и след това с вас. Ще произведем новина", заяви той.

И подчерта, че е подбирал министрите в евентуалния си бъдещ кабинет до 12 часа. След което показа пред журналисти дипломите си за завършените степени на образование, както и дисертацията си.