Представителите на парламентарната група на "Възраждане" - Костадин Костадинов, Николай Дренчев, Петър Петров и Цончо Ганев, се явиха на консултации при президента Румен Радев. Това е третата партия, която държавният глава посреща на "Дондуков" 2, преди да започне с връчването на мандатите. 

Радев поздрави "Възраждане" с високия изборен резултат. "Той е израз на доверието, което много български изпратели възлагат на вашата партия. Видно е, че с всеки избор вашата парламентарна тежест расте, но с нея расте и вашата отговорност. Защото страната е изправена пред редица предизвикателства, а този парламент има да наваксва много несвършена работа, наследена от предишните Народни събрания. Вие вече неведнъж заявявахте, че ще бъдете опозиция в 49-ото Народно събрание, но знаете много добре, че опозицията също има важна роля в политическия процес и ситуацията изисква всяка политическа сила да даде своя принос за решаване на проблемите в страната", напомни държавният глава.

"Не знам кой Ви е заблудил, но никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция в 49-ото Народното събрание. Напротив, ние сме готови да управляваме, защото, както казахте, отговорността ни се повишава. Разбира се, все още не толкова, че да управляваме самостоятелно, но всяка политическа сила, която участва на избори, трябва да бъде готова със свой кабинет, който да представи пред избирателите. В противен случай, трябва да ѝ се зададе въпросът защо тогава участва на избори", уточни Костадинов.

Държавният глава попита каква времева рамка за приемането на бюджета и раздаването на мандатите очаква "Възраждане", съвпадат ли приоритетите им с това, което чухме от другите политически сили и има ли промяна в нагласата им за сформиране на кабинет и въпроса за властта.

"Вие вече заявихте, че ще подкрепите кабинет само и единствено, ако е с вашия мандат. Дали има промяна предвид динамичната обстановка в парламента през последните дни, а също и как виждате шанса за съставяне на правителство и по-нататъшна работа на парламента?" 

Президентът напомни и, че очакванията към Народното събрание сега са "най-малкото да приеме бюджет". Костадинов се съгласи с него, че първо трябва да се говори за бюджет. "Относно останалите законопроекти, двете първи политически формации са заявили законодателна програма, за която можем да съдим само от заявленията им по медии, а черно на бяло нищо не сме видели", подчерта лидерът на "Възраждане".

Снимка: БТА

За "Възраждане" е важно да има политическа стабилност, но тя да не е на всяка цена, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов. Той изрази негодувание от заявките на повечето политически сили за приемане на законопроекти, обвързани с членството на България в еврозоната при положение, че в момента се организира референдум по този въпрос. Относно законодателната програма на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заяви, че към момента се чуват само заявки, но до него не е достигнало нищо конкретно разписано. 

"За нас е важно запазването на българската валута и финансова независимост, да сме максимално дистанцирани от конфликта в Украйна, предоговаряне на отношенията с европейските ни партньори и като цяло - да има политическа стабилност, но не на всяка цена, защото вече имаше 12-годишно стабилно управление на ГЕРБ, чиито последици всички търпим".

Костадинов постави и въпроса за предоговорянето на Плана за възстановяване и устойчивост, като отчете, че служебният кабинет не е постигнал резултат в предоговарянето на ПВУ в частта му за въглищните централи, а служебният вицепремиер Атанас Пеканов казал, че е против това. Радев обаче го поправи, че по отношение предоговарянето на дейността на въглищните централи Пеканов не е казвал, че е против, а е изразил скептицизъм дали е възможно, познавайки тежестта на въпроса и бюрокрацията в Брюксел, както и колко трудно се променят подобни решения.

По думите на държавния глава текат интензивни разговори с Европейската комисия, като той очаква до края на април да има постигнат резултат. 

Снимка: БТА

След края на консултациите Костадинов коментира пред журналисти, че независимо дали президентът бави или не връчването на първия мандат, ако има политическа воля, бюджетът може да бъде приет. Иначе според него финансовата рамка на държавата трябва да е "максимално балансирана".

"Не трябва да се вдигат данъци, да се орежат излишни харчове, да се обмисли ролята на безбожно раздутата администрация и най-важното - да не се робува в 3-процентния дефицит - той е само да се изпълнят условията за членство в еврозоната".

Хипотетично според лидера на "Възраждане" има шансове за реализиране на първия или втория мандат предвид заявените нагласи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Що се касае до третия мандат и готовността им за правителство, той отговори на журналистически въпрос така: "Дали го очакваме?! Искаме третия мандат". И повтори, че са готови със състав на кабинет. 

Условията за участие в преговори за конституционно мнозинство на "Възраждане" са да бъде приет законопроектът им за чуждите агенти, затваряне на американските бази и насрочването на референдум за запазване на българската валута заедно с местните избори. Иначе Костадинов бил готов да разговаря с всеки. Но това, което формацията му намирала за важно, не срещало подкрепа от останалите. Лидерът на "Възраждане" си обяснява това с "еволюционни различия". 

Вчера консултации се проведоха и с представители на двете най-големи сили в парламента - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Бойко Борисов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова повториха пред президента Радев, че стабилно редовно правителство може да има само, ако се разберат именно с "Продължаваме промяната - Демократична България".

Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов обаче заявиха, че са готови с правителство за втория мандат, а преди това неколкократно повториха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС.

Двете формации обаче постигнаха съгласие за обща законодателна програма, включваща важните за страната въпроси, като придвижване на темите за Шенген, еврозоната, законопроектите, касаещи реформите по Плана за възстановяване и устойчивост и промените в НПК, КПКОНПИ и защита от домашно насилие.

След края на кръга консултации с парламентарните групи президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена сила в 49-ото Народно събрание, което е именно ГЕРБ-СДС.