БСП реши на пленум да остане в опозиция и да не подкрепя правителство с първия и втория мандат. Социалистите отхвърлиха обвиненията за преврат, дошли от кръга на Нинова, и обявиха, че са провели абсолютно легитимен пленум със спазване на устава и вземане на решения с мнозинство. БСП подава ръка и към всички изгонени от партията с цел лявото да се обедини. И обобщиха решенията на брифинг след заседанието на НС. На него пък е станало ясно, че според повечето членове на ръководството по устав Нинова няма право на трети мандат като лидер.

"НС на БСП, въз основа на резултатите от изборите на 9 юни, които ни отреждат роля на опозиция, не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ-СДС и на ДПС", реши Националният съвет на партията. "За" са гласували 96 социалисти, двама са били против, а шестима са се въздържали. 

Така социалистите си оставиха вратичка за кабинет евентуално с третия мандат. "С оглед на предварителните заявки от водещите политически сили взехме и това решение за ролята ни на опозиция", обясни Атанас Зафиров, избран за временен лидер до провеждането на пряк избор на нов. 

"Още един мит беше опроверган - тезата за търгашите, които искат да предадат крепостта отвътре и да хвърлят партията в ръцете на ГЕРБ и ДПС", каза Зафиров и визира решението за неподкрепа на първия и втория мандат, с което, по думите му, "затваряме устата на клеветниците".

"Разбихме две основни лъжи - първата от тях е за някакъв преврат, който се извършва в партията", коментира Зафиров. Организаторите на пленума са легитимните представители на ръководството, обясни той. "Така нареченият преврат върна колективното начало, правилата и устава във функционирането на партията. Не е имало никаква форма на реваншизъм, рязане на глави. Всички решения бяха взети с мнозинство от над 100 гласа", обясни той.

По-рано пленумът отхвърли предложенията за партийно наказание на бившата вече соцлидерка Корнелия Нинова. Членове на НС са настояли Нинова и Георги Свиленски да получат забрана за кандидатиране на ръководни постове в партията в рамките на година. Подобно наказание беше наложило досегашното соцръководство преди време на Калоян Паргов. Мнозинството обаче настояло реваншизмът да бъде загърбен.

Снимка: БТА

Националният съвет на партията излезе и с обръщение за единение на социалистите и на лявото. С него БСП подава ръка и към всички изгонени от БСП.

"Разделението в БСП и лявото пространство ни доведе до катастрофални резултати. Те ясно показаха, че е дошло време за промяна и обединение. Обръщаме се към всички социалисти и ляво мислещи хора, към всички несправедливо изгонени, незаслужено обидени и изоставени от партията: Нека да поставим ново начало!", се посочва в призива.

"Това, което ни свързва е много повече от това, което ни разделя. Заедно трябва и можем да се противопоставим срещу всички антисоциални процеси, които се случват в България и Европа. Срещу ястребите и войнолюбците. БСП е готова за равноправен и добронамерен диалог с всички леви сили и хора в България", гласи още обръщението.

"Промяната в БСП е възможна и вече е в ход. Нека всички да бъдем част от нея! Нека на Бузлуджа да бъдем заедно!", е апелът на червения пленум, с който доскорошната вътрешна опозиция и привържениците на Нинова заравят томахавките.

Снимка: БТА

"Това няма да бъде лесен процес. От днес ние започнахме промяната. От днес ръководството поема курс на обединение и помирение в партията", декларира и пред медиите Зафиров по повод обръщението на пленума.

Пътят е към това да направим БСП една силна лява партия, добави и Борислав Гуцанов, който обяви, че днес се хвърлят мостовете към единението.

Освен протегната ръка към бившите другари, изпъдени от партията, социалистите планират да се помиряват и с президента, стана ясно от думите му.

"Затваряне на всички фронтове във и извън партията, тъй като трябва да се градят мостове, а не да правим така, че да сме в изолация", каза Борислав Гуцанов, който добави и възстановяване на отношенията с институции, в чийто избор и социалистите са участвали. "Пътят е към отваряне на БСП, връщане на обидените, които по някакъв начин не са се почувствали на мястото си", добави бъдещият председате на ПГ на левите.

Все още няма еднозначно решение има ли право Корнелия Нинова да се кандидатира за трети мандат за лидерския пост. Това предстои да бъде обсъдено по време на отчетно-изборния период в БСП.

"Започва отчетно-изборният цикъл, на който ще чуем гласа на партията. Ще бъде направен и отчет за ефективността на прекия избор. Прекият избор не е отменян, той предстои, но ще има сериозен разговор в партията кой може да се кандидатира и кой няма право", отговори Зафиров на въпрос дали Нинова ще бъде допусната отново да се бори за поста.

През октомври ще бъде прекият избор на лидер, а месец след това и конгресът на БСП. "Конгресът ще бъде проведен до края на месец ноември", увери Зафиров, като опроверга "още една лъжа", че пленумът цели да отмени прекия избор.

"Относно това дали г-жа Нинова може да се кандидатира, моето виждане и на повечето членове, е, че тя има два пълни мандата. Тук не виждам какъв спор може да има по тази тема", каза Гуцанов и припомни формулировката от устава, която повелява председателят на БСП да няма право на трети мандат начело на партията.

По-рано пленумът на столетницата констатира оставката на лидерката Корнелия Нинова и избра за временен председател на партията до избора на нов Атанас Зафиров, досегашен заместник на председателката. Така бе спазен уставът, според който при отстраняване на лидера се избира временно изпълняващ функциите му сред зам.-председателите на БСП.

Снимка: БТА

Борислав Гуцанов беше излъчен за председател на парламентарната група, а Драгомир Стойнев ще бъде предложението на социалистите за зам.-шеф на парламента. Кристиан Вигенин ще води делегацията на БСП в Европарламента, която се състои само от двама евродепутати - той и Цветелина Пенкова. Самата Нинова пропусна пленума, след който и официално тя вече не е председател на социалистическата партия.

Социалистите излязоха и с призив към досегашния й съветник Калоян Методиев да напусне Народното събрание, а ако не приеме, то няма да бъде приет в ПГ на "Коалиция за България". Това означава, че той би трябвало да остане независим депутат.

"Решението на Изпълнителното бюро беше Нинова да влезе от София", обясни Гуцанов и по казуса "Калоян Методиев", като не скри, че то е било потъпкано от досегашната соцлидерка. Ден преди пленума Нинова подаде заявление до ЦИК, с което избра да влезе от Благоевград, за да може Калоян Методиев, втори след нея в листата в 25 МИР, да стане народен представител. ИБ на БСП е задължило още Драгомир Стойнев да влезе депутат от Стара Загора, а самият Гуцанов - от Варна, но и двамата са го спазили, каза бъдещият председател на ПГ на "Коалиция за България".