Бившият зам.-министър на вътрешните работи и депутат Красимир Ципов е единственият номиниран за председател на ЦИК, като кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ-СДС. Това стана ясно на провелите се днес консултации при президента Румен Радев за избор на членовете на ЦИК. Всички партии се обявиха против номинацията на Ципов, освен ДПС.

Действаме по реда и по начин, който сте определили вие с промените в Изборния кодекс. Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат тези промени в изборния закон да станат факт и новоназначената ЦИК да встъпи в своята роля с деня на разпускане на Народното събрание. Това каза президентът Румен Радев на консултациите, които прави днес с парламентарно представените сили в 45-ото Народно събрание, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на ЦИК.

Трябва да направим така, че тази ЦИК да има 60 дни да работи, иначе категорично застрашаваме реда в изборния процес, каза Радев.

С указ президентът утвърди правилата за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на 15-те членове на ЦИК. Четирима представители в комисията ще има ГЕРБ-СДС, по трима "Има такъв народ" и БСП, по двама ДПС и "Демократична България" и един представител "Изправи се! Мутри вън!".

По-рано днес при връчването на мандата за правителство на "БСП за България" президентът Радев обяви решението си новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори. Очаква се указът да бъде обнародван на 11 май, а предсрочния вот да се състои на 11 юли. Президентът обяви още, че публичното изслушване на кандидатите за ЦИК ще бъде на 7 май.

"Разчитам на вашата експедитивност. Политическата логика диктува политическите партии да намерят консенсус при определяне на състава. Изисква се диалог, изисква се конструктивност", допълни Радев.

"Искам да разсея манипулациите, че президентът определя състава на ЦИК. Това е категорично невярно, затова са тук партиите. По закон парламентарно представените партии посочват ръководството. Президентът не решава, а обнародва вашето решение. Аз няма да избирам никой, ще избирате вие", каза още той.

Снимка: БТА

А от ГЕРБ заявиха, че е недопустимо ръководен пост в ЦИК да бъде избиран с жребий.

"Ние сме парламентарна република и до момента добрата практика е показала, че всички кандидатури, които са били за ръководство на ЦИК, както и други органи се избират в НС, по предложение на парламентарно избраните партии. Кандидатите се представят, изслушват се, НПО-тата имат право да зададат своите въпроси към кандидатите. Тук процедурата е обратна", каза Евгения Алексиева от ГЕРБ и попита не е ли нормално първо да се изслушат кандидатите.

Президентът Радев заяви, че мястото и времето за представянето на тези аргументи е в пленарна зала на НС.

"Ролята, която ви отреди законодателя, не ви съответства, така изглежда консулт при един областен управител. Ние все още мислим, че в парламентарна република има някакво значение какъв е вотът на парламентарно представените партии и коалиции Предлагам най-голямата ПГ да получи мястото на председател на ЦИК", заяви Десислава Атанасова.

Снимка: BulFoto

Тя обяви, че кандидатът на ГЕРБ за председател на ЦИК е Красимир Георгиев Ципов. Той е юрист по образование, магистър по право, завършил е Софийския университет "Свети Климент Охридски". Притежава дългогодишен юридически стаж и опит, повече от 15 години целият му професионален опит е свързан с нормотворческа дейност. Другите кандидати ще бъдат обявени след уточняване на ръководните позиции, заяви Атанасова.

От ИНТ предложиха трима кандидати - това са Камелия Нейкова за зам.-председател на ЦИК - юрист по образование, с богат стаж в изборната администрация. Елка Стоянова за член на ЦИК - юрист, с богат опит в провеждането на избори, и проф. Любомир Гаврилов също за член на ЦИК - математик, със задълбочени познания по технологията и прилагането на изборния процес от гледна точка на математически модели на пресмятане на резултати.

Снимка: БТА

БСП издига трима кандидати за членове на ЦИК. Това са Емил Цветанов Войнов, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева. За зам.-председател на ЦИК БСП предлага Емил Цветанов Войнов.

ДПС номинира за секретар на ЦИК Севинч Солакова - юрист по образование с дългогодишен професионален юридически и административен опит, и за член Ерхан Чаушев - завършил Юридическия факултет на Софийския университет, с дългогодишен професионален и юридически опит.

След тях Христо Иванов от "Демократична България" категорично подчерта, че партията няма да подкрепи кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК и предложи Цветозар Томов и Любомир Георгиев за членове на ЦИК.

Снимка: БТА

"Изправи се! Мутри вън!" посочиха, че предложението им за член и зам.-председател на ЦИК е Росица Матева - професионалната ѝ биография е свързана с провеждането на избори, била е член на секционни избирателни комисии и на районна комисия.

Мая Манолова подчерта, че парламентарната група също няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за председател - Красимир Ципов, но би подкрепила номинацията на "Има такъв народ".

Снимка: БТА

Предложението на ГЕРБ за председател на ЦИК се превърна в повод за спор, след като парламентарните групи представиха номинациите си. Всички се обявиха против кандидатурата на Ципов, освен ДПС.

Според Христо Иванов от ДБ Ципов "има дълга политическа история, в която не се забелязва никога да отстоява върховенството на закона".

"Той няма никакъв опит в организирането на избори като участник в комисии на местно, регионално или на национално ниво", отбеляза и Мая Манолова от ИСМВ. Тя допълни, че като зам.-министър на МВР Ципов носи вина за съмненията за честността на изборите от 2015 г. до 2019 г. заради "абсолютното бездействие от страна на МВР по стотиците сигнали за купуване на гласове". Според нея това е "обида към българските избиратели".

Последва реакция от страна на Десислава Атанасова: "Не мога да възприема г-жа Манолова да говори за почтеност в изборния процес - която сътвори Костинброд!".

Иван Иванов от БСП посочи, че левицата няма да подкрепи нито една кандидатура на ГЕРБ: "През годините е компрометирала достатъчно изборния процес, участието ѝ в избирателните комисии не е донесло позитиви в изборните кампании".

Адв. Николай Хаджигенов от ИСМВ също заяви, че "по принципни съображения" няма да подкрепят номинация от ГЕРБ.

Снимка: BulFoto

Чуха се и предложения към "Има такъв народ" да преосмислят предложенията си и Камелия Нейкова да бъде номинирана за председател. Така се получи ситуация, в която повечето партии не харесват единствената кандидатура за председател на ЦИК, но не издигат друга и по процедура може все пак Красимир Ципов да оглави ЦИК.

"Никой не може да ни налага да си преосмислим номинациите", заяви Десислава Атанасова, като допълни, че е "пълномощник на Бойко Борисов" и номинацията е на коалицията. Тя обяви другите трима кандидати за членове на ЦИК - Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

Според нея появата на други варианти в хода на консултациите би било знак за задкулисни договорки. Вече няма феодална собственост.

Снимка: БТА

"Вашата партия отправя внушения, че Радев си готви ЦИК която да му направи изборите, че придобива пълна власт. Никого не посочвам, посочвате вие. Ако досега сте разсъждавали и действали така, че имате имате феодални права върху ЦИК, мисля че този подход вече не е удачен", отговори държавният глава.