Според БСП избори на 11 юли биха довели до ниска избирателна активност. "Демократична България" пък видяха "попътен вятър" в деня на предстоящия парламентарен вот, тъй като това била "една от датите от събитията на "Росенец". "Има такъв народ" пък очакват сериозна избирателна активност, особено след промените в Изборния кодекс, които според Станислав Балабанов ще активират сънародниците ни в САЩ и Великобритания. 

Според Корнелия Нинова БСП е готова за избори. "Правихме избори само преди месец, резултатите не бяха добри, очакваме да ги подобрим", коментира тя след връщането на последния мандат за правителство в рамките на 45-ото Народно събрание. 

Пред журналисти Нинова каза, че на срещата с президента не са говорили с конкретни имена за служебно правителство. И че решение за участие на техни министри в правителство, каквото и да е то - на БСП, друго или служебно, взима единствено Националният съвет на партията. Когато проведат разговори с президента и получат конкретика за неговите намерения за имена, тогава ще проведат заседание на Националния съвет, категорична е Нинова. 

Това беше една от датите от събитията на "Росенец", считаме, че ще ни бъде попътен вятър - така председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред журналисти датата 11 юли. Той съобщи, че номинациите на ДБ за членове на ЦИК са Любомир Георгиев и Цветозар Томов. 

В предстоящата предизборна кампания, по думите му, на избирателите трябва да се обясни какво управление си представят политическите партии, тъй като предишната е била срещу какво управление са те. Иванов подчерта, че ДБ има визията, екипа и ресурса да подкрепи, да участва в такова управление. "Намираме се в много сериозно разместване на политическите пластове и нищо няма да е същото в нито едно отношение", посочи още той. 

Снимка: БТА

Иванов призна и че "бяхме принудени от политически реалности измененията в ИК да минат твърде бързо и не мога да кажа, че съм доволен от този законодателен подход". 

Президентът има абсолютното право да насрочи дата за изборите. Щом преценява, че е възможна 11 юли, нека да бъде 11 юли", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"Ако погледнете историята на предишните парламентарни избори, които са се провеждали през лятото, избирателната активност е изключително сериозна, независимо че говорим за летни месеци", каза още той.

С промените в Изборния кодекс Балабанов очаква доста сериозен вот и от чужбина. "Ще видите доста сериозна активност и от Великобритания, и от САЩ, и отвсякъде, където има българи, защото на последните парламентарни избори те не успяха да гласуват, заради сложните и сбъркани правила на стария Изборен кодекс", коментира той. 

Относно внесената от ГЕРБ конституционна жалба срещу разпоредби от промените в Изборния кодекс, той каза, че "ГЕРБ за съжаление действат изключително популистки в последните дни, слушайте какво е мнението им по отношение на субсидията в момента".

Снимка: "Булфото"

Още преди левицата да върне мандата, в сутрешните часове Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" коментира, че се надява на следващите избори да има пренареждане на политически формации, така че да бъде създадено стабилно правителство. По думите ѝ, цитирани от БНТ, първите три партии не желаят да поемат отговорност. 

"Очаквам правителство, което на първо място да се заеме с проблемите на хората. В момента партиите в парламента, освен на партии на протеста и на статуквото, се делят и на такива, което се занимават със себе се", каза Манолова. По думите ѝ тенденциите погазвали, че новите партии имат устойчив тренд нагоре. "Аз сам сигурна, че в следващия парламент ще постегнем мнозинство, което да може да извърши необходимите реформи".