Парламентът гласува на извънредно заседание новия кабинет на България, съставен от коалиция от четири партии - ПП, БСП, ИТН и ДБ. Негов премиер е Кирил Петков от "Продължаваме промяната". Изборът му бе предшестван от 3-часов дебат, в който опозицията се потвърди като такава - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Вижте снимки от дебатите

Преди гласуването Петков се обърна към пленарната зала и гостите на церемонията, като намери  нетипичен начин, за да представи новите вицепремиери и министри - първо през формулирането на управленските приоритети.

Той обяви и каква ще бъде първата му заповед като премиер - въвеждането на зеления сертификат за влизане в Министерския съвет. И обеща, че няма да има български пенсионер под линията на бедност.

Правителството ще има петима вицепремиери - двама от партията-мандатоносител и по един от всяка от формациите, коалиционни партньори.

Калина Константинова, Корнелия Нинова, Гроздан Караджов и Борислав Сандов ще бъдат заместници на премиера, а Асен Василев ще бъде вицепремиер с ресор еврофондове и едновременно с това финансов министър. 

Още преди дебатите по структурата и състава на кабинета от ГЕРБ излязоха с критики към президента и двата служебни кабинета, а от ДПС анонсираха, че няма да дадат подкрепата си за новия Министерски съвет, защото не са участвали в разговорите. От "Възраждане" също заявиха, че няма да гласуват за това правителство.

Лидерът на СДС Румен Христов пък обяви, че единствената десница в този парламент е неговата партия в коалиция с ГЕРБ, а новата власт била ляво-либерална.

В новата управленска коалиция бившата социална министърка Деница Сачева пък съзря "три фракции - корпоративна, партийна и милиционерска - специална квота на президента Румен Радев". 

След критиките на опозицията думата взе Христо Петров от "Продължаваме промяната", по-популярен като Ицо Хазарта.

"Моето място е тук, в този отбор. Аз вярвам в него и съм убеден, че той ще работи за България", каза в изявление от трибуната той и подчерта, че има по-важни неща от страха.

От името на социалистите лидерът им Корнелия Нинова, която ще бъде министър на икономиката и вицепремиер, обясни защо БСП влиза в четворната коалиция - за да има социална справедливост.

Тя обеща още министрите на соцпартията да идват и да се отчитат редовно пред парламента. И изреди приоритетите на социалистите, залегнали в програмата на кабинета, като сред тях посочи безплатните детски градини и безплатните учебници за децата от 1 до 12 клас.

"Ще дадем всичко от себе си да стане факт това, което сте чули от нас като опозиция на ГЕРБ, да стане реалност в управлението на България", пое обещание Нинова. Макар и изпреварена от Кирил Петков, и Нинова се закле, че няма да има пенсионер под линията на бедност. Социалният ресор е именно в ръцете на БСП - в лицето на Георги Гьоков.

Изказването на Нинова провокира депутата от ГЕРБ Любен Дилов-син да заключи, че този кабинет завивал много яко "в лявото платно на г-н Радев". Журналистът използва футболната терминология за описване на сглобката на кабинета.

 "Играчът Корнелия Нинова играе лошо, вие ще се оплачете на г-жа Корнелия Нинова, която да направи забележка на Корнелия Нинова", отбеляза депутатът. И отчете, че Нинова хем ще си е съдник, хем контрольор, тъй като е лидер на БСП и вицепремиер.

"А" отборът на България по-скоро прилича на отбора "Крила на съветите". Освен треньор на отбора, да се назначи и треньор по футбола", разкритикува Дилов-син наличието на вицепремиер по ефективното управление. "Има и друг такъв отбор - "Скрита сила" се казва от с. Мъдрево. Димитър Пенев никога не би построил отбор така", обърна се към ПП Дилов-син. Вашият кабинет е много яко завил в лявото платно на -г-н Радев", допълни още депутатът. Няма да пророкувам от тази трибуна съдбата на това управление. Отсега е ясно, че то ще бъде много тромаво. Този начин на сглобяване на кабинет не беше най-добрият", критикува още Дилов-син.

Дилов-син не скри "своята естествена симпатия" към младия Кирил Петков. И отбеляза, че на българите им е останала от "хайдушките времена" симпатията към хора, които нарушават закона".

"Вие сте допуснати да присъствате и така ще бъде в следващите 4 години", репликира Иван Ченчев от БСП във връзка с факта, че ГЕРБ ще бъде опозиция.

В основата на тази коалиция стои дълбока антикорупционна програма, която е толкова необходима на българското общество, че партии от различния спектър са готови да загърбят собствените си интереси, за да се проведе тя. Това заяви в изказване от парламентарната трибуна Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната" и кандидат за вицепремиер по европейските фондове и министър на финансите в бъдещия редовен кабинет.

Той отбеляза, че коалицията ще се състои от четири много различни партии, които обаче са успели да намерят общото помежду си. Василев каза, че целта ще бъде подсигуряването на достойни старини за пенсионерите, добре платени работни места, развитие на икономиката, по-добра образователна система.

По думите му, желанието е да се изгради държава, с която се гордеем и която има успехи в различни сфери, а не такава, която влиза "в срамните списъци на света като "Магнитски".