"Доверието в 50-ото Народно събрание е 9% в началото. 68% нямат доверие в парламента. Стига се до ситуация, в която няма политическо решение. Няма политическа перспектива за стабилност". Това каза в "Тази сутрин" Добромир Живков, социолог от Маркет ЛИНКС.

Данните са от национално представително проучване, реализирано и финансирано съвместно от Маркет ЛИНКС и bTV. То е проведено сред 1014 лице над 18-годишна възраст между 18 и 25 юни 2024 година по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

"Политическата класа не успява да отговори на базисни очаквания и покриване на ниво, на което трябва да се случват нещата в една нормална и европейска държава. Защо разсъждаме, че ще има купени депутати в Народното събрание? Дори и мисленето за това е проблематично, защото започваме да го приемаме като част от политическия ни живот", подчерта социологът.

"15% е доверието към служебното правителство с премиер Димитър Главчев. Държавата е в тежко състояние по отношение на това обществото да има вяра е перспектива към себе си. Това отваря възможността за деструктивни политически събития, които могат да се случат в следващите месеци", коментира Добромир Живков.

Според изследването на "Маркет ЛИНКС" 56% от анкетираните са на мнение, че предизборната кампания е трябвало да завърши с телевизионен дебат между политическите лидери.

"Всеки говори сам за себе си и то в среда, в която не са подложени на натиск. Съвсем различно е, когато опонентите застанат един срещу друг", посочи социологът.

73% посочват, че кампанията не ги е насърчила да гласуват на вота 2 в 1.

51% са на мнение, че в предизборната кампания е използван неуместен език.

"Кампанията по-скоро е отблъснала избирателите. Всеки с добри биографични спомени от политиката преди 20 години - сам ще намери разликите в говореното", каза той.

Снимка: бТВ

Решението след предсрочните избори

Според 20% от анкетираните решението пред 50-ото Народно събрание е излъчване на политико-експертен кабинет, подкрепен основно от ГЕРБ, ДПС и друга формация.

"ДПС е категорично на мнение, че трябва да има правителство. ГЕРБ и Борисов са в ситуация, в която не изглежда ясно, че искат да влизат в управленски формат", обясни Добромир Живков.

16% са на мнение, че успешната формула за изпълнителната власт би била кабинет на националното спасение с максимално широка партийна подкрепа.

7% са за ново правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ, но подкрепено и от други формации.

8% определят кабинет на малцинството на ГЕРБ за успешно решение.

23% мислят, че ще има нови избори наесен. Според Добромир Живков това се дължи на големия брой хора, които не са доволни от последните изборни резултати.

А проучването засича и интересен нюанс - 59% от избирателите на партия "Величие" искат нови избори.

Те се чувстват силни, във възход и мислят, че могат да постигнат още по-висок резултат. По-скоро тук има ентусиазъм и желание за по-широко политическо влияние", уточни Живков.

Голяма е мотивацията и при избирателите на "Възраждане" - 47% искат ново отиване до урните.

"Те се чувстват ощетени от появата не "Величие". Тук има желание за реванш с надеждата, че ще бъде постигнат по-добър резултат", коментира той.

Високи са стойностите и при "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП и "Има такъв народ".

Едва 10% от избирателите на ДПС и 4% от симпатизантите на ГЕРБ искат нови избори.

Виждаме ясно нежелание за избори и искане за поемане на отговорност и съставяне на кабинет, формиране на управленска формула. Избирателите на Бойко Борисов казват, че не искат избори. Може и да се опасяват от загуба, тъй като е негативна тенденцията при партията", каза Добромир Живков.