Президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най- голямата парламентарната група ГЕРБ - СДС, на 1 юли, в 9,00 часа, както повелява Конституцията, съобщиха от президентския прессекретариат.

Към момента не се очертава мощна парламентарна подкрепа и сигурно мнозинство зад кабинет на първия мандатоносител. След първата консултация на "Дондуков" 2 с президента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че от партията носят отговорността си и ще предложат правителство на малцинството с премиер от ГЕРБ, но не той. Обеща обаче да го съпровожда на връчването на папката.

Борисов повтори, че правителство може да се случи само с първия мандат. В дните след срещата с държавния глава Борисов не скри, че е обезверен, че с този парламент може да се случи правителство. 

От ДПС са на мнение че най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя в изборите, в случая ГЕРБ.

Оставането си в опозиция потвърдиха третите, които отидоха на консултациите - от "Продължаваме промяната - Демократична България". Те твърдо заявиха, че отговорността е на ГЕРБ и Борисов за съставяне на кабинет.

Ако не бъдат изпълнени първият и вторият мандат, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов изрази готовността на партията да поеме третия мандат и да разговарят с всички политически сили за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без ГЕРБ и ДПС. Костадинов призова за коалиция "анти ГЕРБ".

От БСП също изразиха готовност да получат третия мандат, а и да не бъде връчен на тях, да участват активно в диалога с всички политически сили за сформиране на експертно националноотговорно пробългарско правителство. Временният председател на БСП Атанас Зафиров потвърди, че няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат.

Експертен кабинет с третия мандат предложиха и от "Има такъв народ".  Тошко Йорданов поясни, че това е единственият възможен изход за излизане от кризата и връщане на доверието на гражданите към политиците.

Криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото прикрива коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост и липсва пряката отговорност, каза пред журналисти Николай Марков от "Величие". Той лансира от името на партията идеята за програмно правителство с ясни цели и задачи. "Величие" няма претенциите обаче да получи третия мандат.

Ако първият мандат не бъде осъществен в рамките на 7 дни, процедурата по Конституция предвижда папката на президента да бъде връчена на втората политическа сила ДПС. Ако и тя не реализира успешен мандат, президентът връчва третия по избор на някоя от останалите парламентарни групи.

Засега все още не е ясно дали ще имаме правителство на малцинството, експертно или програмно правителство или политическите сили ще изпратят отново избирателя до урните през есента.