Европа е истинският губещ от зеления и цифровия преход. Вместо първа, вече е трета икономическа сила в света и ако няма сериозна и спешна промяна в политиките ще продължава да губи позиции. За наше съжаление с действията и регулациите си Европа уби индустрията си, предприятията изнасят бизнесите си, а човешките ресурси просто липсват и като количество, и като квалификация и като мотивация. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в панела "Navigating the nexus: Карта на работните места на бъдещето в зелената и цифровата ера", част от най-мащабния и успешен форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)".

Днес е последният ден от тридневното събитие в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата, организирано за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, водят ключовия разговор за утрешния свят.

По думите на Велев, докато цифровизацията е поела своя естествен ход и повишаване на конкурентоспособността на икономиката, то при "позеленяването" не е така. За това говори резултатът. За последните пет години европейската икономика е загубила 5 процентни пункта от световния си дял. Делът на ЕС в световната икономика е спаднал от 21% на 16% за пет години.

Васил Велев заяви още, че в Г7 е имало четири държави от ЕС. В настоящия момент те вече са две, а скоро, с тези политики, по паритет на покупателна способност, няма да има нито една държава от ЕС измежду най-силните икономики в света. Това е цената. А ползите срещу това? Смисълът? И допълни, че от 2021 до 2024 г. срещу 1 тон въглища по-малко в ЕС само в Индия има 2 тона повече. "И тук говорим само за Индия. Само Китай генерира 4 пъти повече СО2 от ЕС. Когато ЕС нулира емисиите си, с това не се спасява планетата , т. к. сме отговорни едва за 7% от СО2 емисиите. Да си заравяме главата в пясъка е абсолютно непродуктивно".

"За прехода, който извършваме, нямаме хората - нито като количество, нито качество, квалификация и мотивация. Изгубихме европейската индустрия, нямаме добив, метали, химия, строителни материали. Не само критични и редки, ами и некритични и нередки метали и материали нямаме. Защо не виждаме слона в стаята? Брюксел си живее своя живот, който няма нищо общо с този на планетата Земя. Цената на природния газ е 34 евро за мегаватчас в ЕС и 8,5 евро за мегаватчас в САЩ! Разликата е 4 пъти! Не можем да включим на пауза заводите си и да чакаме 10 години, когато цената на енергията ще е конкурентна. Стотици големи предприятия от базовите индустрии вече напуснаха Европа", посочи още Васил Велев.

Според данни, които той изнесе, в България за последните пет години има спад с 20% на завършващите средно образование, а от тези, които учат, половината нямат базисни знания. Страната ни изпитва сериозен недостиг на специалисти от инженерните науки. По думите на председателя на АИКБ от 25 г. в България всяка година на едно родено дете има двама души, които се пенсионират и тази тенденция ще продължава и през следващите 20 години.

Според него посланието, което се отправя в момента в цяла Европа е, че трудът не е ценност, имаме състезание кой да работи по-малко. В ЕС работим 4 часа по-малко седмично отколкото в САЩ и 8 часа по-малко от в Азия.

За да бъде Европа и европейските предприятия отново конкурентоспособни, трябва да има сигурна и достъпна енергия, квалифицирани и мотивирани човешки ресурси и не на последно място трудът трябва отново да се превърне в ценност, допълни още Васил Велев. Не може да очакваме, че със същите политики и същите хора на кормилото на ЕС ще постигнем различни и по-добри резултати! ЕС ще продължи по пътя си към третия свят, ако не настъпят радикални промени.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят. 

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive