Научихме от новините, че политическите ръководители в България споменават две имена на възможни предложения за еврокомисар, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

До обедните часове днес не сме получили официално предложение от България, добави той. Договорът за ЕС очертава изискванията пред кандидатите за еврокомисар, посочи говорителят.

Както винаги този, който отговаря най-добре на изискванията, ще премине през процеса, включващ събеседване с председателя на ЕК. Не мога да кажа нищо за бъдещите отговорности на следващия български еврокомисар, това ще се прецени по-късно, когато бъде ясно с какви способности той може да допринесе, допълни говорителят.

Той припомни правилата за избор на еврокомисар, които предвиждат също изпит пред комисии на Европейския парламент и назначаване от Съвета на ЕС.

Даниел Лорер бе предложен от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" за еврокомисар, а коалицията ГЕРБ-СДС предложи Илиана Иванова. Вицепремиерът Мария Габриел вчера заяви пред български медии в Брюксел след среща с ръководството на ЕК, че кандидатът трябва да може "да влезе с летящ старт" и да познава европейските институции. Изборът е на председателя на комисията, добави вицепремиерът и посочи, че е трудно да се предвиди дали процедурата ще завърши преди лятната ваканция.

"Решението за какъв ресор ще отговаря следващият български еврокомисар е изцяло на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен", повтори отново днес вицепремиерът Мария Габриел пред журналисти преди съвместното заседание на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика.

Трябва да проявим уважение към председателя на ЕК, защото това е нейно решение и тя винаги го съобразява с приоритетите на ЕК и с възможността човекът, който поеме ресора, много бързо да даде следващите стъпки и резултати на очертаните действия, обясни Габриел. Това е свързано с компетентността и експертизата на кандидата. По време на интервюта излизат на преден план неговите качества и различните области, в които той може да допринесе, коментира външният министър.

"Винаги може да искаме и вярвам, че това е желанието - България да запази ресора, за който аз съм отговаряла четири години", каза още тя и добави, че в него е най-голямата програма за наука и иновации в света.

По-рано вицепрезидентът Илияна Йотова критикува първата официална визита на Мария Габриел в Европейската комисия, като посочи, че от тази й визита липсва най-важната новина - какъв ресор ще получи новият български комисар. В пост в социалните мрежи Йотова посочи, че се водят спорове кой ще заеме поста, но не се коментира какъв ще е той. И попита защо всъщност Габриел е отишла в Брюксел и какво е договорила там. "Или както обикновено се случва, търсим работа на човека, а не човек за работата", допълни тя.