Депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер потвърди, че той е едно от предложенията за еврокомисар на мястото на Мария Габриел. Другата номинация трябва да бъде направена от ГЕРБ-СДС, но все още оттам не са назовали име.

Лорер посочи, че решението за конкретния ресор, който българският представител ще поеме, ще бъде определено от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Логиката подсказва, че при положение че ресорът на г-жа Габриел беше освободен едва преди няколко седмици, е много възможно същият ресор да бъде даден и на бъдещия български еврокомисар", коментира номинираният от ПП-ДБ, съобщи БНР.

От ЕК вече изразиха очакване България отново да предложи жена за поста.

Във връзка с това Лорер коментира, че не се притеснява, ако от ГЕРБ-СДС посочат жена.

"Важно е да се знае, че Европейската комисия на Фон дер Лайен започна със съотношение 15 на 12 мъже и жени. По средата на тази комисия Ирландия се наложи да замени комисаря си и той бе заменен от мъж с жена, така че станаха 14 на 13. Сега, дори да бъде избран мъж за представител на България, това отново ще върне Комисията в съотношението, с което тя е започнала", каза депутатът и бивш министър на иновациите.

Попитан дали номинацията на български еврокомисар може да доведе до напрежение в управлението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, Лорер заяви, че двете политически формации работят заедно, номинацията за еврокомисар е изцяло прерогатив на премиера.

"Той е преценил, че не само ПП-ДБ, а и ГЕРБ могат да излъчат своя кандидатура, това е знак за добър тон", подчерта Лорер, цитиран от БТА.

"Градивно напрежение винаги има, вие го виждате в парламента, но важното е България да се движи напред и най-важното е да имаме представител на масата на Еврокомисията, когато се решават съдбините на целия континент", подчерта представителят на ПП-ДБ.

Преди ден Мария Габриел заяви, че ГЕРБ ще обяви своята номинация до края на седмицата.

Отново се търси работа на човека, а не човек за работата, пък коментира казуса вицепрезидентката Илияна Йотова.