Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел заяви, че до края на седмицата ГЕРБ ще има своята кандидатура за еврокомисар. Според нея не е важно дали следващият български еврокомисар ще бъде мъж или жена, а да бъде силна личност. 

Тя разговаря в Брюксел с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с еврокомисари. Габриел е на двудневно посещение в белгийската столица.

"Това, което е важно е, че България ще излъчи двама кандидати, които трябва да имат качествата за това, достойно да отстояват мястото на българския комисар и това е, което искаме. Аз искрено вярвам, че България ще излъчи двама кандидати, които ще имат своето интервю с президентката на ЕК и след това всички ще следим за ресора и начина, по който този процес ще се случи възможно най-бързо, защото повече от всякога България има нужда от своя комисар", посочи Габриел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен официално поиска България да излъчи две номинации за еврокомисар - на жена и на мъж.

До края на седмицата ще трябва да се обсъди името, което да е силна кандидатура, способна да влезе с летящ старт, каза още Мария Габриел и уточни, че не е важно дали ще е мъж или жена.

"Търси се кандидат, който да има качествата и експертизата. Той ще има година и половина мандат. Трябва да познава европейските институции. Процедурата е сложна и всички европейски партии ще са вперили поглед в него", добави Мария Габриел.

Снощи тя разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двете са обсъдили приемането на България в Шенген и еврозоната, както и темата за новия български еврокомисар.

"Продължаваме промяната" са споделили за кандидатурата Даниел Лорер. Изключително добре работим с Николай Денков и комуникацията е добра. Няма място за напрежение и интриги. България иска да си даде шанс, представяйки достоен кандидат", подчерта Габриел.

Тя заяви, че при срещите й в Брюксел е имало много положителен поглед към нашата страна. Благодарна съм за толкова много срещи. Искаме Шенген, еврозона, наваксване с плана за устойчивост. Срещнах подкрепа това правителство да влезе в работещ режим, да бъде редовно, стабилно и показващо резултати. Оценява се, че се стигна до създаването на това правителство в труден преговорен процес, обобщи тя.

По повод възможните промени в плана за икономическо възстановяване от пандемията тя отбеляза, че този въпрос е свързан и със законови промени. Преди да мислим за предоговаряне, трябва да знаем какво искаме да предоговорим, поясни Габриел.

По нейните думи предстоящият доклад за върховенството на закона в ЕС следва да отчете промените, предприети от парламента. Много важно е да бъде отразено това, което имахме като последно приети промени в Народното събрание, важно е да ги видим ясно и неутрално отразени. Трябва най-после да видим край на механизма (за сътрудничество и проверка). Ако това е така, това е стъпка напред към Шенген. Сега е моментът, след всички усилия и редовно правителство, толкова явно ангажирано с темата. Имаме шансове, добави тя по повод очакваното ново гласуване за разширяване на Шенген наесен.

Вицепремиерът посочи, че България дава много ясна заявка чрез сегашното правителство за навременна и конкретна подкрепа за Украйна. Европейската позиция е в подкрепа на Украйна, трябва да работим с по-ускорени срокове, призова Габриел.

Тя изрази очакване правителството да реши кой ще представлява нашата страна на предстоящата следващия месец среща на върха на НАТО във Вилнюс. Това е решение, което трябва да бъде взето от Министерския съвет. Мисля, че е редно на това правителство на форумите от такъв голям формат да му се даде възможност да бъде водещо, призова вицепремиреът.