Даниел Лорер ще бъде нашият избор за еврокомисар от "Продължаваме промяната - Демократична България", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в предаването "Лице в лице" по Би bTV.

Той посочи, че от българска страна кандидатите за еврокомисар ще бъдат двама - мъж и жена, но Европейската комисия ще реши кой от двамата ще поеме поста. Кирил Петков отбеляза още, че няма информация кой е кандидатът на ГЕРБ.

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен изпрати писмо до българските власти в петък следобед, в което ги помоли да предложат имена за поста на български еврокомисар на мястото на Мария Габриел, която стана заместник министър-председател и министър на външните работи в правителството с премиер акад. Николай Денков. Европейската комисия изрази очакване България отново да предложи жена за еврокомисар.

Петков коментира и избора на Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор след отстраняването на Иван Гешев

"Това беше пълна подмяна. Идеята, че можеш от Гешев да отидеш при Сарафов е абсолютно неприемлива. ВСС първо фокусира и само прокурорската колегия гласува за новия избор, което не е правилно. Министърът на правосъдието ще попита това още в четвъртък. Даже може да се стигне до Върховния административен съд, за да заеме това становище. Няма да си затваряме очите за такива движения", каза той.

 

Кирил Петков обясни защо се е отказал от имунитета си.

"Исках да покажа как прокуратурата се използва като бухалка, но когато се случи подмяната от Гешев към Сарафов, не исках някой да каже, че Сарафов ще си оттегли желанието за моя имунитет. Още в първото изказване той каза, че може да преразгледа въпроса за имунитетите. Ако аз се уважавам себе си и казвам, че този човек е нелегитимно избран, то не трябва да разчитам на неговата преценка за моя имунитет", каза Петков.

 

Той коментира и съдебната реформа.

"Има два варианта - единият е да се тръгне към псевдореформа. Ако се тръгне по този път, ние няма да бъдем смокинов лист на никой. Ако видим, че се правят добрите стъпки и са осъзнали, че и за България и за тях е най-добре България да тръгне напред, то ние сме партньорът, с който това може да се случи", допълни съпредседателят на ПП.