Търсим работа на човека, а не човек за работата. Решението за ресора на българския комисар не може да се взема "на тъмно". Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова във фейсбук. 

"От първата официална визита на вицепремиера и външен министър г-жа Габриел в Европейската комисия липсва най-важната новина - какъв ресор ще получи новият български комисар. За пореден път започват спорове кой ще заеме поста, но няма и дума какъв е този пост. Защо всъщност отиде външният ни министър? Какво договори? Или както обикновено се случва, търсим работа на човека, а не човек за работата.

Винаги съм смятала, че решението за ресора на българския комисар не може да се взема "на тъмно", без дискусия между всички институции, независимо че предложението трябва да бъде дадено само от една. Не може да бъде оправдание и краткият срок, който остава до края на мандата на Комисията. Особено сега - в условията на криза и война в Европа. Точно сега трябва да бъдем активни като държава, която знае каква е ролята ѝ на европейската политическа сцена", заявява Йотова.

Мария Габриел беше на работна визита в Брюксел на 19 и 20 юни, където се срещна с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и някои от заместник-председателите на комисията, както и със свои доскорошни колеги еврокомисари и с председателя на Европейския съвет. Пред български журналисти вицепремиерът заяви, че не е важно дали следващият български еврокомисар ще бъде мъж или жена, а да бъде силна личност. Не мога предварително да кажа, дали предложението на ГЕРБ за следващ комисар ще бъде за жена, добави тя. Предполагам, че поне до края на седмицата ще имаме нужда от време, за да обсъдим това име, ще направим всичко възможно да не отлагаме процеса, посочи Габриел.

Вчера в телевизионно интервю съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков заяви, че Даниел Лорер ще е техният избор за еврокомисар.

На 16 юни с официално писмо Урсула фон дер Лайен поиска от премиера акад. Николай Денков България да номинира еврокомисар, съобщиха от правителствената информационна служба. Новият еврокомисар трябва да довърши мандата на доскорошния представител на страната ни в ЕК Мария Габриел, която беше избрана за вицепремиер и министър на външните работи.