Илиана Иванова е кандидатът на ГЕРБ-СДС за еврокомисар, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента. Той подчерта, че Иванова е член на Европейската сметна палата. 

"Това е много познато лице в Брюксел. Днес взехме решение за нея. Тя е много компетентна, ще се уверите в това. Имахме още няколко достойни кандидати, но партията застана зад Илиана Иванова", заяви още Борисов.

По думите му еврокомисарят трябва да е от победителите на изборите - ГЕРБ.

Той подчерта, че неговата коалиция няма притеснение от това дали жена ще бъде избрана за български еврокомисар. "Равенството между половете е изключително важно. Това е факт от много време. У нас жените са много ярко представени.  Европейската комисия ще прецени, мисля, че нашият кандидат е по-добър ", каза още той.

Според Борисов издигането на двама кандидати няма да внесе напрежение с ПП-ДБ, защото те нямат политическо семейство извън това, че "Демократична България" е част от ЕНП, както и ГЕРБ. Той изтъкна, че българският еврокомисар трябва да бъде излъчен от най-голямата парламентарно-представена партия у нас.

От 2022 до момента Иванова е и председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване".

Илияна Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. От 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски ,немски и руски език.