Министерският съвет ще може да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, общо до 1 млрд. лв. или в равностойността им в друга валута.

За новия дълг гласуваха 107 народни представители, 87 бяха против, а седем се въздържаха.

Поставено бе условие за последваща ратификация при взимане на такова решение от правителството.

Въпреки че ще може да се поеме нов дълг, максималният лимит на общата задлъжнялост на страната остава същият - за максимален дълг от 14,6 млрд. лева.

Депутатите приеха промени в приходната и разходната част от бюджета, като дефицитът ще бъде увеличен до 2% от БВП.

След приемането на закона финансовият министър Петър Чобанов благодари на депутатите и заяви, че благодарение на закона парламентът отново е заработил, както трябва.

"Надявам се президентът да позволи бюджетният процес в държавата да продължи да протича гладко", каза министърът.

Заради актуализацията Росен Плевнлиев вече каза, че е готов да наложи вето.

Споровете

Двудневните дебати в НС преминаха при разгорещени нападки и размяна на реплики между ГЕРБ и управляващи има ли нужда от такъв дълг, за какво е, крие ли се информация и кой какво от властта е свършил досега.
От ГЕРБ смятат, че актуализацията ще доведе до излишни разходи на 1 млн. лв.

Станислав Иванов от ГЕРБ коментира по време на обсъждането на текстове, че управляващото мнозинство по всякакъв начин се опитва да замаже истината за заема от 1 млрд. лв.

Колежката му Светлана Ангелова обвини, че се правят сметки без кръчмар, "но кръчмарят е навън – това е българският народ, и рано или късно ще платите висока цена за дивотиите, които правите”.

Депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова я контрира, че пенсионерите мизерствали 4 г. и с тези пари, които наричали кръчмарски, да си били свършили работата.

„Вашето управление започна с констатацията, че българските пенсионери са лош материал и завърши с изказването, че пенсионерите са опукали фискалния резерв”, коментира депутатът от ДПС Четин Казак.

Рамадан Аталай от ДПС изрази съмнение в компетентността на изказващите се по бюджета депутати от ГЕРБ – Светлана Ангелова и Цветомир Михов, които в предишния парламент не блестяли с особена компетентност.

За изказване за приходите от продажба на въглеродните квоти се бяха записали всички 97 депутати от ГЕРБ, но до това не се стигна.

От "Атака" заявиха, че философията на бюджета на сегашните управляващи е същата като тази на ГЕРБ и отново направиха сравнението с постната пица на Симеон Дянков.

"За"
  • Депутатите решиха още максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г., да е 3 милиарда лева, а не както беше в закона за държавния бюджет за 2013 г. - два милиарда лева.
  • Утвърдена беше обща годишна квота за ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер 200 млн. лв. - досега тази сума беше 160 млн. лв.
  • Завишен беше размерът на месечната добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, за тази година от 189 лв. на 217 лв.

"Против"

Отхвърлени бяха предложения на депутати от ГЕРБ.
Едното засягаше предложен пакет от 150 млн. лв. социални мерки за нуждаещите се.
Десислава Атанасова и Даниела Дариткова бяха предложили да се заделят 30 млн. лв. за изграждане на национална педиатрична болница.

Лиляна Павлова, Александър Ненков и Любен Татарски поискаха два милиона лева за обезпечаване на разработването на общи устройствени планове, както и още 10 млн. лв за обезпечаване създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на всички населени места в черноморските общини.

Светлана Найденова и депутати от ГЕРБ поискаха 40 млн. лв. за социални плащания, както и 85,6 млн. лева за разширяване на обхвата на хората, получаващи енергийни помощи.

Те предложиха да се увеличат с 24,4 млн. лв. и средствата по Националния план за заетост на безработни млади хора до 29-годишна възраст, на безработни лица с трайни увреждания и лица в предпенсионна възраст.

Подробности за актуализацията на бюджета

Вчера парламентът реши да бъде актуализирана рамката на държавния бюджет за 2013 г.

АНКЕТА: Да наложи ли президентът вето на актуализацията на бюджета?