Германски военен, свързан с крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AзГ), призна, че е предоставял информация на руска разузнавателна служба, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Той обясни действията си със страха от ескалация на войната в Украйна към ядрен конфликт, заяви във вторник 54-годишният мъж в първия ден от процеса си пред Висшия областен съд в Дюселдорф.

Обвиняемият, който има чин капитан, е работил във Федералната служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка на Бундесвера.

Ведомството със седалище в Кобленц отговаря за оборудването на въоръжените сили на Германия с техника и оръжия, както и за разработването, тестването и закупуването на отбранителни технологии.

Твърди се, че от май 2023 г. мъжът на няколко пъти и по собствена инициатива е предлагал сътрудничество на руското генерално консулство в Бон и на руското посолство в Берлин.

Прокурорите твърдят, че обвиняемият, който е идентифициран само като Томас Х. поради строгите германски закони за защита на личните данни, е предал информация с намерението тя да бъде използвана от руското разузнаване. Няма данни той да е получил пари в замяна.

Приблизително по същото време той се е свързал с "AзГ" и е подал молба за членство. Според съда молбата му за членство е била одобрена през юли 2023 г.

Обвиняемият каза, че едно съобщение "вероятно в ТикТок" го е накарало да се свърже с руското консулство.

Служителят признава, че по това време е следвал проруски инфлуенсър, свързан с "AзГ", в "ТикТок".

Той каза, че е бил загрижен за това дали може да изведе семейството си на безопасно място в случай на ядрена атака. Потърсил е контакт с руската страна, за да разбере своевременно "кога ще се случи това".

Офицерът заяви, че съжалява за постъпката си и, поглеждайки назад, я оценява като грешка, като добави, че по това време е бил в лошо психическо състояние.

Като капитан в Бундесвера 54-годишният служител е отговарял за системите за електронна война, заяви представител на федералната прокуратура по време на четенето на обвинителния акт. Целта му е била "да даде предимство на руските въоръжени сили на фона на настоящата политическа ситуация".