Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е научил от медиите за скандала с фалшифицираните подписи на ръководството на сдружението "Да опазим Корал" и отхвърли всички упреци на Кирил Петков, че има нещо общо с изваждането на темата точно сега, преди старта на предизборната кампания. Той изрази възмущение, че от ПП-ДБ фалшифицират и не изпитват вина за това.

"Затова изкоментирах господин Петков днес, защото той заподозря, че, едва ли не, аз през Пашата имам влияние върху "Биволъ", върху Корал и всичко това, което се случва за тези фалшификации, което е абсолютна лъжа, неистина. Това не е вярно. И аз, като всички вас, го научих от разследващите сайтове", заяви Борисов на среща със симпатизанти в район "Оборище". И добави, че той само хубави неща е правил за плажа Корал и е подкрепил забраните, поискани от Кирил Петков.

"Не съм чувал и виждал Пашата от 20-30 години", добави още той. 

"Взехме решенията за Корал, Иракли, Карадере, където плажовете ги защитихме, направихме всичко, което той искаше, в защита на тези плажове. Правехме добри неща заедно, никога не е ставало такъв въпрос. Сега изведнъж се говори за списъци", коментира Борисов по повод намеците на Кирил Петков, че някой активира Атанас Русев, който заяви, че подписът му е фалшифициран и "Бивол", които публикуваха разследване, че Лена Бориславова е направила това през 2021 г.

Борисов напомни кой стои зад събирането на управлявалата доскоро некоалиция и назова покойния Алексей Петров.

"С Алексей Петров, който направи сглобката, бяхме в един отбор. Толкова къса памет... защото истинският баща на сглобката е покойният Петров. Той беше гарант за тези хора пред мене", припомни Борисов.", отсече той и съжали, че разравя костите на убития. 

"Който каквото направи - Бойко Борисов му виновен и накрая на изречението: ще преговаряме само с Бойко Борисов за нова сглобка. То или е така, или не е така", заключи лидерът на ГЕРБ. 

"В подобни неща прозира начинът на мислене. Прозира как може да се явиш в един момент свидетел и да арестуваш незаконно хора", върна се на своя арест Борисов, който беше обявен от съда за незаконен. "Потвърдено от департамента на САЩ, както и от българския съд на две инстанции. Фалшифицират и изобщо не се чувстват виновни", добави лидерът на ГЕРБ.

 

"Но ние с колегите от първия ред си лежахме в килиите, само за да удовлетворим егото на тези хора", продължи той по адрес на Кирил Петков и ПП.

После направи заключението, че сега му става ясно защо месеци наред от ПП-ДБ са повтаряли "неистово прокурор, ДАНС, МВР". "Защото всичко останало те имаха, до едно, всички министерства, агенции и служби. Не съм си го обяснявал досега, но инстинктът ми ме караше да не бързам във взимането на решения по тези теми. Само това не им удовлетворих", коментира лидерът на ГЕРБ.

"И си задавах въпроса - нито ДАНС, нито разузнаването и Военното разузнаване са назначавани от ГЕРБ, а по тяхно време и от президента Радев. Власт власт възпира, много мъдро нещо. И си мислех да балансираме тези служби. И впоследствие разбрах - единият давал показания за незаконни арести, другият фалшифицирал. Един чул от друг, че Бойко ще го изяде на кайма. Човекът, за когото казват, че съм го изял, си е жив. И затова те, контрабандистите, са били толкова пъти по къщи, по вили...", обобщи Борисов по адрес на ПП-ДБ.

"Начинът на мислене и действие на тези хора ме притеснява. Тепърва сигурно ще излизат такива работи", каза още Борисов.

"ГЕРБ ще влиза в управление и ще участва, само ако има мощен резултат. Повече ние в сглобки не участваме, това са порочни практики!", категоричен беше още лидерът на партията.

Борисов призна още, че е притеснен, ако ГЕРБ спечели изборите, да се окаже отново в изолация и без партньори.

"Вече проблемът е действително в липсата на партньори, за ГЕРБ говоря. Ние след изборите можем да изпаднем пак в изолация", коментира той, като припомни, че преди дни се е формирала нова коалиция между ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН за свалянето на Росен Желязков от председателското място на НС.

"Да се надяваме, че поне ДПС няма да отиде там, че ще останем съвсем сами. Цялата мъка е да си го привлекат Пеевски с ДПС на тяхна страна", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Колегата Денков издига в култ боя с пръчки, шегувам се, да се дисциплинират хората. Това го казва академик! В желанието си да уязви мен, да не говорим, че това не е и истина", върна се Борисов към случая със счупената бутилка от Кирил Петков и оправданието на емоционалния изблик на съпредседателя на ПП от страна на Николай Денков.

И уточни, че се е случило още в началото на сглобката, направена вече другаде, в стария парламент, по време на една от първите лидерски срещи.

"Това, което се случва, е лошо за всички партии. Това омаскаряване ежедневно отблъсква хората от политическата класа. Няма победител. Затова кампанията ни трябва да бъде позитивна", обърна се към актива на ГЕРБ в залата Борисов. До него седеше и бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова, за която Борисов каза на една от предишните срещи с актива, че ще я подреди за водач в депутатските листи. 

Лидерът на ГЕРБ съобщи още, че са определили предизборния слоган. "За нашите партньори от ЕНП той е: "Сигурна Европа", за нас: "Стабилна България - силна Европа", каза Борисов.