"България остава последователна и ще продължи да изразява своята пълна подкрепа за народа на Украйна, за нейната независимост и ще участва активно в процеса на възстановяването ѝ" - това каза министър-председателят Димитър Главчев на среща с посланика на Украйна Олеся Илашчук и с посланика на Германия Ирене Мария Планк. 

Служебният премиер получи покана за участие в Конференцията за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в началото на юни тази година в Берлин, съобщиха от правителствената информационна служба.

На срещата Главчев е подчертал, че страната ни остава напълно ангажирана с оказване на съдействие на Украйна в редица сектори, което по думите е ясен израз на солидарността ни с народа и правителството на украинската страна. Той е уверил, че България е готова да подпомага активно Украйна в процеса ѝ на възстановяване, реформи и модернизация след края на руската агресия.

Основната цел на Конференцията в Берлин е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна, уточниха от Министерския съвет.

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди българската подкрепа за Украйна и след участието си в Европейския съвет на 18 април.

"Подкрепяме всячески Украйна според възможностите. Поддържаме европейската позиция", заяви тогава министър-председателят. По думите му източници за помощ биха могли да бъдат приходите от замразените руски активи, които сe изчисляват на около две и половина - три милиарда евро. Премиерът Главчев акцентира и върху призива на върховния представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Жозеп Борел възможно най-бързо на Киев да бъдат предоставени противоракетни системи.

Главчев оглави външно министерство, след като първо поиска заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да заеме поста на Стефан Димитров, но Митов оттегли номинацията си след последвалите политически реакции. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.