В интервю пред bTV държавният глава заяви, че е готов да използва конституционните си правомощия, защото все още има много въпроси, които остават без отговор.

Актуализацията бе приета от бюджетната комисия на парламента. Предстои в сряда, 31 юли, да бъде обсъждана и гласувана на второ четене в пленарна зала.

"Надявам се да има промяна - ако не, ще консолидирам позицията си. Президентът е длъжен да седи над ваканциите и над ежедневното отиграване на ситуациите, защото някой е длъжен нещо да направи. Това е най-важният закон в държавата", отговори Плевнелиев на въпрос "да не стане така, че депутатите да излязат в лятна ваканция".

Очаква се депутатите да почиват през август, но решение колко дни трябва да бъде взето в сряда.

За това, че ако наложи вето, ще има нови дебати и може би лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще бъде принуден да гласува директно за първи път, не за кворум, а с ДПС, Плевнелиев коментира, че не участва в подобни сценарии.

Той добави, че налага вето само с аргументи.

Премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов коментираха публикации в медии, че Плевнелиев ще наложи вето.

Чобанов каза, че президентско вето върху актуализацията на бюджета ще е много сериозна намеса в политиката на правителството.

Според Орешарски, ако президентът наложи вето, ще стане първият български президент, който е ползвал вето за бюджетни политики.

Председателят на ДПС Лютви Местан каза, че такова вето ще е безпрецедентно в годините на преход. Той се закани, че ако има вето, управляващите ще повторят волята си.

Според Местан, който направил проучване, досега президент не бил налагал вето за закон за бюджет или за актуализация на бюджет.

През декември 2011 г. тогавашният президент Георги Първанов наложи вето на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 г. заради пенсионната реформа. Ветото бе отхвърлено.