Според лидера на ДПС "не просто елегантният, но правилният изход" от тази ситуация е законът да уреди постоянния състав на ЦИК и да има последваща разпоредба, че този състав се попълва с членове от онези партии, които имат представители в Европарламента, без да са представени в националния.

"При това положение ние ще имаме постоянен състав на ЦИК и евентуално допълнителни членове, ако се стигне до ситуация, при която политическа сила реализира мандат в Европарламента, без да е представена в националния", коментира Местан, цитиран от БНР.

За пример той даде НДСВ и Синята коалиция. След евроизборите на 25 май можело да се окаже, че не са представени там, не са и в НС, а по думите му "такова нещо като Синя коалиция май вече няма", съобщи БГНЕС.

Местан отбеляза, че президентът така и не могъл да отговори как представителството на партията му от 36 депутати е изравнено с това на "Атака", които имат 23-ма. В ЦИК двете партии имат равен брой членове – по един.

По думите на Местан идеята за ЦИК възникнала тази сутрин и отрече да е я договорил на разговора си на кафе с Бойко Борисов в Кърджали. Там само поставили въпроса.

"Говорих на високо, всички ни чуваха, няма задкулисие в това", увери Местан.

На срещата в събота с Борисов Местан обеща ДПС да подкрепи зам.-председател на ЦИК от ГЕРБ, ако президентът отмени указа си и даде на ДПС отнетото му място в комисията. Плевнелиев вече заяви, че няма да преработи указа.

Междувременно лидерът на ГЕРБ потвърди, че темата за състава на ЦИК е била обсъдена при президента преди КСНС.

"Трябва да отидат, да си променят закона. Иначе ще им се смеят от Брюксел", заяви той, цитиран от "Фокус".

Борисов казал и на председателя на НС Михаил Миков, и на Местан, че е готов да дискутират по избирателната комисия и добави, че за един ден можел да се промени законът.

"Тяхната аритметика не излиза. ДПС и "Атака" спорят, че се чувстват пренебрегнати, а ние?! Най-малкото е в новия закон да увеличат членовете на избирателната комисия", добави той.

По думите му протоколите от изборите се подписват от председателя и от секретаря, т.е. всеки протокол щял да бъде подписан от БСП и ДПС, "под благосклонния поглед на "Атака".