Бойко Борисов бе посрещнат от Лютви Местан в кафене заедно с министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, заместник-министъра на културата Велислава Кръстева и депутатите от ДПС от кърджалийския район, предаде БТА.

Според "24 часа" двамата са пили вода, а не кафе, а БГНЕС уточнява, че кафето не е било турско, тъй като заведението, където двамата решиха да се срещнат на неутрален терен, не предлага такова. bTV коментира, че и двамата са пили кафе без захар. Срещата продължи 20 минути.

Вижте снимки >>>

В началото на разговора се включи и депутатът от БСП Милко Багдасаров, който подари волейболни членски карти на двамата партийни лидери и им пожела ползотворна и успешна среща. Бойко Борисов е в Кърджали заради семинар на младежката структура на ГЕРБ. Той обяви по-рано първите четирима в евролистата на партията си. По-късно Лютви Местан се срещна с местния актив на Движението.

Какво обсъдиха двамата лидери?

Борисов и Местан обсъдиха етническата толерантност, скандалното избиране на ръководството на ЦИК, както и тона на предизборната кампания.

Лидерът на ГЕРБ, който бе инициатор на срещата, подчерта, че тя е знак, че няма етнически проблем в страната. Тъй като Местан се интересуваше какво е мнението на Борисов за Възродителния процес, лидерът на ГЕРБ подчерта, че всички политически сили категорично са го отрекли, предаде БНР.

Бившият премиер уточни, че тази среща не означава, че ГЕРБ и ДПС ще правят коалиция.

Двамата лидери бяха единодушни, че предизборната кампания трябва да бъде в добър и толерантен тон.

 Местан и Борисов се убеждаваха колко партията на всеки от тях е ощетена в новата ЦИК. Двамата ще продължат дискусията в понеделник на среща при президента, който е поканил лидерите на политическите партии за дебат по темата за ЦИК, посочи Борисов.

От прессекретариата потвърдиха пред "Дневник", че е имало идея за такава среща, но лидерът на БСП Сергей Станишев е заявил, че няма да присъства заради ангажимент, а Местан не е потвърдил до този момент и затова няма как да се състои срещата.

Борисов инициира срещата

Инициатор за срещата стана Бойко Борисов, който по-рано обяви, че той и Лютви Местан са длъжни да изпият едно кафе в центъра на града. Само минути по-късно пресцентърът на ДПС разпространи покана от лидера на партията към Борисов за среща следобед в ресторант "Ориентал". В Кърджали сметките ги плаща Местан", посочи още лидерът на ДПС, цитиран от Фокус. След "поканата" Борисов обяви, че ще се срещне с Местан в кафе "Френд" в центъра на Кърджали. Той каза: "дори аз ще платя сметката".  Оказа се, че двамата се видяха в трето заведение "Марая".

"Това е знак към всички, и най-вече към Станишев, че няма проблем с Кърджали. Нито аз ще насъскам българските мюсюлмани, които са в ГЕРБ, нито те да не го правят", каза още Борисов.

По-рано той коментира в Кърджали интервюто на Сергей Станишев относно възможен референдум в Кърджали. Според Борисов подобни заявления са свързани с предстоящите евроизбори. Той уточни обаче, че няма етнически проблем. Повече за коментара на Борисов >>>