Две неща могат да изкарат ГЕРБ от управлението и те са по-важни и от евроатлантизма - бюджетът и корупцията. Министър сега се движи с охрана, пази се от своите. Заради натиск за обществени поръчки. А те ни дават оценка на нас. И след като имат два пъти по-малко гласове на тези избори, продължават да считат, че трябва да управляват. Управлявайте, но не искаме да носим тези негативи с вас. С една дума - ние ще продължим да се борим с корупцията, която насаждат. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред членове на партията по време на националния съвет във Велико Търново.

Борисов, подобно на колегите си от партията, остро разкритикува бюджета, предложен от финансовия министър Асен Василев и постави ултиматум на ПП-ДБ - че ако предложенията на ГЕРБ не влязат в план-сметката, партията може да напусне управлението.

Ако в този бюджет няма политиките на ГЕРБ, поименно изписани, аз знам парламентарната група какво ми казва с тази заплаха, но аз ще се присъединя към нея. Няма ли го писано, няма ли го гарантирано, няма да се поддадем повече. Нито имаме заместник-министри, ако се считат някои за наши, да ги уволнят веднага. Ние няма да носим отговорност за безобразията, които правят. Защото се връщам на идеологията, заради която направихме правителство - идеалогията беше конституционна реформа, съдебна реформа и да се поддържа инфраструктурата. Няма ли я "Хемус" записана - няма какво да си говорим. Няма ли магистралата "Русе - Велико Търново" записана - нямам какво да си говорим. Ако искат, с решения на парламента ще ги възложим, за да не се притесняват. Ние трябва това да го направим, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

По думите му единственото добро на управлението е ясната евроатлантическа посока на страната.

"Като начало повече не трябва да ни наричате сглобка - не виждам в тази превърнала се в цинизъм дума нищо рационално, нищо добро за хората. Вчера на учението в Ново село си дадох сметка за себе си, че всъщност ей този евроатлантизъм, станал и той вече трудна за преглъщане дума, ако днес категорично не кажем тръгваме си - стои това. Защото светът е толкова сложен в момента - война в Украйна, война в Израел, напрежение по много фронтове и единственото добро на това управление е, че държи ясна посока на страната и е единственото, за което стоим там", заяви Борисов и добави, че всичко останало е и в противовес на идеологията на ГЕРБ като партия.

"Ние сме консервативна център дясно партия, която на глас е изричала преди избори - няма да вдигаме пенсиите, защото бюджетният дефицит трябва да е нула или на излишък. Това се казва физиономия и идеология на хора, които искат правилно управление на публичните финанси", обясни той.

Към раздутия дефицит се прибавят прогнозни големи събираеми суми - до 40 млрд. - лидерът на ГЕРБ попита какви нови инвестиции, заводи и предприятия ще ги допълнят.

"С ужас установявам, че България се превръща в един соларен парк. Навсякъде стъкло, едно две работни места. Природата се превръща в стъкло", каза той и се обърна към парламентарната група да направи всичко възможно за агроземеделието и соларните паркове.