Депутатите от "Възраждане" няма да подкрепят проектобюджета за 2024 г., коментира във Велико Търново лидерът на партията Костадин Костадинова.

По думите му, не са ясни източниците на приходи, за да бъде обезпечена разходната част, а държавата е тласната към дългова спирала.

"Няма как да подкрепим какъвто и да е било бюджет, предложен от Асен Василев. Не се е случвало до сега два пъти в моментите, в които е бил предлаган от него, няма как да се случи и трети път", посочи лидерът на "Възраждане", цитиран от БНР.

"Големият въпрос е от къде ще дойдат парите? Това, че държавата изтегли 4,5 милиарда лева, в никакъв случай не ни успокоява, защото расте броят на несъбираемите вземания - за една година от 10 на 17 милиарда лева, което показва, че Министерството на финансите не си върши добре работата. А, може би, показва друго , че Министерството на финансите нарочно не прибира вземанията, за да може да прибира по друг начин пари "под масата" - не за държавата, а за хората, които управляват държавата, това са две различни неща. Иначе казано - виждаме просто един политически театър", каза Костадин Костадинов.

И ИТН против "Бюджета Василев"

"Има такъв народ" няма да подкрепят бюджета, предложен от финансовия министър Асен Василев, обяви председателят на ПГ на партията Тошко Йорданов. "Ние няма да подкрепим бюджета на Асен Василев, защото той е изключително некадърен финансов министър. Това е трети глупав бюджет, който вкарва в държавата. Откакто той е финансов министър, ние сме във финансови дефицити, инфлацията, т.е. повишаването на цените на всичко е в пъти по-голямо, отколкото преди него и хората са в пъти по-бедни. Как ще подкрепим един некадърен министър с некадърен бюджет".

Финансовият експерт на партията Пламен Данаилов прогнозира, че заложената приходна част няма да бъде изпълнена. 

Според него въпреки условията, поставени от Бойко Борисов, ГЕРБ няма да напуснат т.нар. сглобка: "След като премиерът, "истинският премиер", каза, че не е време да се ходи на избори, говоря за г-н Пеевски, очевидно е че няма да излезнат. Когато "премиерът" Пеевски каже, че ще се ходи на избори, най-вероятно тогава ще се отиде".

Пеевски: ДПС ще подкрепи бюджета за 2024 г. само при ясни ангажименти към общините

Ще подкрепим бюджета, единствено ако в него бъдат вписани изрично приоритетните проекти на всяка една община, така че да се повиши чувствително стандартът на живот на хората в населените места. Това заяви председателят ПГ на ДПС Делян Пеевски след среща с кметовете на ДПС, която се проведе в Благоевградско, съобщи пресцентърът на партията.

Делян Пеевски събра кметовете, веднага след приключването на местните избори, за да се поздравят за постигнатите много добри резултати, след които ДПС се нареди като втора политическа сила, и да очертаят приоритетите за всяка община.

Нашият ангажимент към хората, които дават своето доверие и подкрепа на издигнатите от ДПС кметове, е като работим така, че кметовете и общинските съвети да реализират нашите политики в полза на хората, коментира Пеевски. Когато те работят уверено и спокойно, хората ще са добре. Това искаме от изпълнителната власт - ясни правила и гаранции, че всички общини ще имат равен достъп до ресурс, за да постигнат европейски стандарти, заяви той.

В срещата с председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски участваха кметовете на Ардино, Кирково, Крумовград, Кърджали, Черноочене, Момчилград, Белица, Гърмен, Сатовча, Якоруда, Руен, Сунгурларе, Крушари, Сърница, Завет, Исперих, Кубрат и др. На срещата присъстваха и зам.-председателят на Народното събрание Филиз Хюсменова, зам.-председателите на ДПС Йордан Цонев, Халил Летифов, Станислав Анастасов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид, народните представители Ертен Анисова и Цветан Енчев, както и областните председатели на ДПС Шумен - Айсел Руфад, на ДПС Хасково - Мехмед Атаман, на ДПС Благоевград - Ведат Хюсеин, съобщи БТА.

По-рано днес във Велико Търново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който също се срещна с избраните кметове и областните координатори заяви, че две неща могат да изкарат ГЕРБ от управлението - бюджетът и корупцията.

Сабрутев от ПП-ДБ: При обсъждането сме склонни да изслушаме всички гледни точки

По време на обсъждането на държавния бюджет сме склонни да изслушаме всички гледни точки, включително и на колегите от ГЕРБ - това каза пред журналисти депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев.

"Искрено се надяваме обаче, че няма да тръгнат в посока ключовите политики, които са заложени в държавния бюджет, а именно повишаване на стандарта на живот на хората в България, повишаването на пенсиите, вдигането на минималната работна заплата, рекордната капиталова програма, която сме заложили, допълнителните средства заложени за здравеопазване и образование", каза още той