До сряда сутринта всички гранични пунктове с Гърция ще бъдат затворени и от българска страна. Това заявиха протестиращите на "Кулата", които блокираха с жива верига движението на всички превозни средства.

Към  групата протестиращи от 11 часа преди обяд продължават да се включват още шофьори, чакащи от двете страни на границата.

Предграничната зона е пълна с леки автомобили, в момента те се отбиват в района на село Кулата. Не бе пропусната и дипломатическата кола с куриера на нашето консулство в Гърция.

За ситуацията официално е уведомен транспортният министър Ивайло Московски, потвърдиха от пресцентъра на ведомството.

Нашите превозвачи са категорични, че ще вдигнат живата верига само ако блокадата от страна на гръцките фермери  бъде прекратена напълно. Протестът се разраства и на другите гранични с Гърция пунктове.


Хората искат незабавна намеса на Европейската комисия и Европейския парламент, съобщи БНР.

Стотици шофьори на ТИР-ове, блокирани в километрични опашки от двете страни на границата, излязоха от камионите си и пристигнаха пеша до граничния пункт.

Около два часа преди това заседава инициативният комитет, създаден тук миналия вторник, за да защитава едно от основните права в ЕС – на свободното придвижване на стоки, капитали и хора. Решението им беше категорично и оповестено от Вангел Василев от контактната група.

На нас не са ни нарушени правата като граждани на република България – на нас са ни нарушени правата като европейски граждани, подчерта Василев и допълни, че започва пълна блокада на ГКПП "Кулата".

По информация на българските шофьори, техните колеги на гръцка територия не се пропускат да преминат през границата, дори и пеша.

Българските шофьори организираха около 16.00 часа протестен митинг.

"Желаем тук на място да пристигнат еврокомисарят и хора от Европейския съюз, да видят какво се случва, да извикат тук на място представители или емисари на гръцкото правителство и абсолютно пред всичките хора да се проведе едно заседание, на което да кажат – премахват ли блокадата или не. Ако те не премахнат пълната блокада, и ние няма да я премахнем"
, заяви категорично той.

До крайното решение за втората контраблокада на наша територия се стигна и заради информация, че протестиращите фермери от южната ни съседка са уведомили гръцките власти за 72-часова блокада на границата за тежкотоварни камиони.

Нашите превозвачи са категорични, че няма да пропускат никакви превозни средства, дори и пешеходци от Гърция, които идват в България на шопинг и хазарт туризъм.

Подкрепяме изцяло българските превозвачи, които затварят границата, дори пускаме декларация от нашия съюз за подкрепа и сме информирали транспортния министър Ивайло Московски, каза за „Фокус” Илиян Филипов от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

По думите му, министър Московски е казал, че след като гръцките фермери не спазват това, за което са се разбрали, нормално постъпват и превозвачите, които затварят границата.

„Гръцките фермери бяха поели ангажимент всеки ден границата от 11.00 часа до 16.00 часа да бъде отворена и да се пропускат превозните средства. По-добре да нямаме граница, след като ние не можем да работим, няма никой да преминава през тази граница, няма да я има и толкова”, категоричен бе той.

Наши хора са на границата, обадиха се и казват, че там искат да се затваря границата.Казахме затваряйте границата след като гръцките земеделци не си спазват това, което са обещали, каза още Филипов и допълни, че след затварянето на границата няма да има никаква пропускливост, нито на леки автомобили, нито на товарни автомобили.

„На хората им омръзна да се гаврят гръцките фермери с тях. Първо имаше уговорка в определени интервали от време да бъдат пропускани през граничните пунктове, но не се пускаха. От другата страна си представете как седите 20 часа на границата и гледате как се гаврят едни пияни фермери с вас", заяви председателят на БАСАТ Миролюб Столарски.

Все българите трябва да бъдем машата за гърците, за да могат да си оправят нещата. Ситуацията е непоносима. Хората вече не издържат, категоричен е Столарски.

„Ние абсолютно ги подкрепяме и скоро може да им помогнем”, подчерта той и допълни, че към този момент събират сведения от всички пострадали шофьори и превозвачи, за да може да заведат иск към гръцки съд. 

По думите му, с протестните действия превозвачите искат да няма граница с Гърция и да се знае, че трябва да се използват алтернативни пътища.

Попитан ако блокадите от гръцка и българска страна не бъдат премахнати какво ще се случи с превозвачите и стоките, които те превозват председателят на БАСАТ заяви, че ще се връщат обратно и ще трябва да обикалят.

„През Македония и през Турция може да се преминава, защото тези граници не са затворени от гръцките фермери”, каза още Миролюб Столарски.